top of page

Groene olie

Foto van schrijver: Leen Leen

Bijgewerkt op: 9 okt 2024

Ik gebruik graag groene kruiden olie om gerechten af te werken, tot nu gebruikte ik die uit een flesje dat ik kocht bij de groothandel. Ik kreeg vaak de vraag waar deze te koop zijn voor particulieren of hoe je deze zelf maakt. Bij deze... ik maakte groene olie van 3 verschillende kruiden. Ik laat zien hoe dit moet en toon enkele gerechten waar deze olie een prachtige toevoeging bij is.



In onderstaande voorbeeld gebruikte ik basilicum, maak het is mogelijk om dit te maken van vele soorten groene kruiden. Ik maakte ook bieslook en oregano olie. Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld lente ui, groen van prei, peterselie, rozemarijn.... Voor delicate groene kruiden is 1 minuut blancheren voldoende. Voor stevigere soorten zoals prei en rozemarijn zou ik zeker 3 minuten blancheren.


Zelf koos ik voor zonnebloemolie, omdat dit neutraal van smaak is en ik deze olietjes ook bij gerechten wil gebruiken waar olijfolie niet bij past, zoals aziatische gerechten. Dit kan natuurlijk ook met olijfolie gemaakt worden.



voor 200 ml groene olie:


30 gram basilicum

200 ml zonnebloemolie of olijfolie


500 ml water




✨ Zet de avond er voor de olie in de koelkast, de olie moet koud zijn voor het beste resultaat. Een uurtje in de vriezer is ook oké.

✨ Breng het water een de kook in een pot.

✨ Blancheer de basilicum 1 minuut.

✨ Haal de basilicum uit het water met een schepje en leg even opzij om af te koelen.

✨ Knijp de basilicum uit en doe in een blender.

✨ Voeg de olie toe en blend gedurende 3 minuten.

✨ Giet het mengsel door een zeef en vang op.

✨ Zeef de olie nog eens door een koffiefilter voor het fijnste resultaat, laat traag uitlekken. Dit kan toch een uurtje duren.

✨ Bewaar in een luchtdicht potje, dit is tot een maand houdbaar.

Enkele voorbeelden van gerechten die ik afwerkte met groene olie. Hierboven al een voorbeeld: tomaat-mozzarella





Comments


Welkom op mijn blog! Hier deel ik graag mijn ideeën en recepten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Bedankt om je in te schrijven voor de nieuwsbrief​

  • Instagram
  • TikTok

© 2035 by Poise. Powered and secured by Wix

bottom of page