
Een feestelijk hoofdgerecht om indruk te maken. De heek met pistache past perfect bij de broccoli risotto van smaak en van kleur. Dit is een top gerecht.
Enkele opmerkingen:
In de pistache korst zit 100% pistache pasta verwerkt voor een sterkere smaak. Dit kan weg gelaten worden, voeg eventueel een lepel tahini toe of meer pistache noten. Gebruik zeker geen gezoete pistache pasta, lees de ingrediënten voor je pistache pasta koopt.
De risotto maakte ik met een "soep" van broccoli in plaats van bouillon. Normaal is de ratio voor risotto 1 op 3 maar omdat hier broccoli in verwerkt zat merkte ik op dat een ratio van 1 op 4 veel beter werkte. Zo zat er ook heel veel groente in dit gerecht verwerkt. Op het einde voeg ik nog piepkleine broccoli stukjes toe, dit zorgt voor een mooie groene kleur van de afgewerkte risotto. Dit pas ik ook steeds toe voor broccoli soep. Hoe minder lang broccoli kookt, hoe groener hij blijft.
Het vocht voor de risotto en de korst voor de heek maakte ik een dag op voorhand, zo was ik de dag zelf op tijd klaar met beide elementen op het zelfde tijdstip. Doe steeds een goede mise en place voor je begint te koken. Leg alles klaar en snij alles op voorhand. Dit scheelt veel tijd en stress tijdens het koken. Van zodra de heek in de oven stak, begon ik aan de risotto. Zowel de vis als de risotto worden best onmiddellijk geserveerd.
Voor 4 personen
1 uur werk
Voor de Heek:
4 Kaapse heek filets
25 gram pistache noten, ongezouten
5 gram verse basilicum
3 eetlepels olijfolie + 2 eetlepels in de ovenschaal
30 gram panko
1 eetlepel pistache pasta 100%
Peper en zout naar smaak
Voor de broccoli risotto:
300 gram Arborio rijst (risotto rijst)
1 ui
500 gram broccoli roosjes
900 ml groentebouillon
50 gram boter
50 gram parmezaan, geraspt, van een blok
Zeste en sap van 1 citroen
Peper en zout naar smaak
Om af te werken:
Enkele pistache nootjes
Basilicum olie
Enkele blaadjes basilicum
1 citroen

Voor de heek:
✨ Verwarm de oven voor op 180 graden. (Hier onder de tijd en temperatuur voor de air fryer).
✨ Doe de panko, 3 eetlepels olijfolie, pistache noten, basilicum, pistache pasta en zout en peper in een hakmolentje en hak tot alles fijn gemalen is.
✨ Neem een ovenschaal en doe de overige 2 lepels olijfolie op de bodem.
✨ Leg de heek filets hier op en leg op elke filet een laagje van het pistache mengsel.
✨ Bak in de oven gedurende 20 a 25 minuten of tot de heek gaar is, en de korst krokant.
✨️ Of in de air fryer, 15 minuten op 160 graden.
✨ Serveer onmiddellijk.
Voor de risotto:
✨ Maak eerst het vocht voor de risotto.
✨ Snij ongeveer 100 gram roosjes piepklein af om op het laatste aan de risotto toe te voegen. Zie foto hier onder.
✨ Snij de broccoli in stukken.
✨ Breng de groentenbouillon aan de kook en kook de broccoli hier in af gedurende 15 minuten.
✨ Giet niet af! Maar ga met de staafmixer er door, dit is het vocht voor de risotto.
✨ Doe een scheutje olie in een grote pan en bak de rijst kort aan op middelhoog vuur.
✨ Voeg het vocht pollepel per pollepel toe, roer constant, wacht enkele minuten voor je een nieuwe lepel vocht toevoegt. Dit duurt ongeveer 20 minuten.
✨ Wanneer de risotto de gewenste consistentie heeft, zet het vuur heel laag.
✨ Voeg de boter, parmezaan, citroenzeste, citroensap, peper en zout toe. Roer nog een keer goed om.
✨ Serveer onmiddellijk.
Werk af:
✨ Leg een portie risotto op een bord.
✨ Plaats hier op de heek.
✨ Werk af met enkele blaadjes basilicum, pistache noten, basilicum olie (Gronn Green) en een partje citroen voor de liefhebbers.

Comments