
Venkel, zalm en appelsien.. een match made in heaven. Maar dan in de vorm van een stoemp :)
Appelsien, ook wel gekend als sinaasappel. Sinaasappelsaus dus :)
Voor de stoemp:
600 gram bloemige aardappelen
2 knollen venkel
20 gram boter + extra om de venkel te stoven.
50 ml melk
peper, zout en nootmuskaat naar smaak
Voor de saus:
2 eidooiers
sap van 1 citroen
sap van 2 appelsienen
200ml witte wijn
zout en peper naar smaak
1 theelepel suiker
Voor de zalm:
4 zalmfilets met huid
Peper en zout naar smaak
Maak de venkelstoemp:
✨ Haal de fijne blaadjes van de venkel, die gaan we gebruiken als decoratie.
✨ Snij het hart van de venkel er uit en snij de rest in halve ringen.
✨ Stoof de venkel aan in een pan met een beetje olie of boter. Die mag gerust wat bruin kleuren.
✨ Schil de aardappelen en doe ze in een pot met water, breng aan de kook. Laat 20 minuten koken.
✨ Giet de aardappelen af, voeg 3/4 van de venkel toe en stamp, samen met de boter, melk en kruiding.
✨ Hou 1/4 van de venkel opzij om het bord te dresseren.

Maak de appelsiensaus:
✨ Pers sinaasappel.
✨ Doe het sap met de wijn, suiker, peper en zout in een sauspannetje en breng aan de kook.
✨ Doe de eidooiers in een kommetje met het citroensap en kluts goed.
✨ Doe beetje per beetje een lepel hete bouillon (of wat het sap met wijn ook mag noemen) bij de eidooier en meng goed. Herhaal tot de eidooiers warm zijn. Dit is om de eidooiers te tempereren.
✨ Voeg nu de warme eidooiers bij de saus.
✨ Laat nog 1 minuut koken tot het ingedikt is.
✨ Bak de zalm in een pan of in de airfryer, kruid met peper en zout.
✨ Serveer de stoemp met de rest van de venkel, zalm, saus en venkelblaadjes.
Comments