top of page

Tataki van watermeloen

  • Foto van schrijver: Leen
    Leen
  • 2 aug
  • 2 minuten om te lezen
ree

Ik had onlangs gasten die vegetarisch eten en heel erg houden van Japan. Ik maakte deze vegan vervanging voor tonijn sashimi, van watermeloen. Met een laagje sesam en kort gebakken maakte ik er tataki van. Je kan dit ook gebruiken in sushi of om een poké bowl te maken.


Voor 4 personen

24 uur marineren + 40 minuten werk


Voor de watermeloen sashimi:

1 mini watermeloen

2 eetlepels miso

5 eetlepels sojasaus

300 ml water

3 vellen nori

1 eetlepel witte sesamzaadjes

1 eetlepel zwarte sesamzaadjes

Olie om in te bakken (zonnebloem)


Voor de tataki afwerking:

1/4 komkommer

2 eetlepels groene olie, recept vind je hier

2 eetlepels sojasaus

2 eetlepels mirin

Enkele sneetjes gele spaanse chili

1 pijpajuin


Voor de poké bowl afwerking:

400 gram gekookte rijst

1 komkommer

Sojasaus

1 pijpajuin




  • Snij de schil van de watermeloen en snij ze in twee rechthoekige blokken (zie foto). De stukjes die je eraf snijd mogen in de mond verdwijnen :)

  • Neem een ovenschaal die groot genoeg is voor beide blokken. Doe hierin de miso, sojasaus en water. Meng goed door elkaar.

  • Scheur de nori in stukken en voeg toe.

  • Doe de blokken watermeloen in de ovenschaal. Normaal staan ze ongeveer tot de helft onder met vocht.

  • Bedek met vershoudfolie.

  • Laat 24 uur marineren, draai na 12 uur de blokken om.



  • Haal de folie er af en zet de schaal in de oven.

  • Laat 30 minuten bakken op 180 graden. Tot de watermeloen gaar is en zacht van textuur.

  • Haal de watermeloen uit het vocht.

  • Laat afkoelen.



  • Dep de watermeloen wat droog en rol ze door de sesamzaadjes.

  • Bak kort aan in de pan met wat olie.

  • Snij de watermeloen in schijfjes.


ree

Voor de poké bowl:

  • Serveer de tataki met rijst, komkommer en sojasaus.

  • Wees creatief en voeg eventueel nog andere dingen toe zoals sriracha mayonaise, edamame, mango...


Voor de tataki:

  • Leg de schijfjes watermeloen op een bord, op een bedje komkommerschijfjes.

  • Giet de sojasaus, olie en mirin er langs om een marmerpatroon te bekomen.

  • Werk af met pijpajuin en gele chili.

1 opmerking


Denise Forster
Denise Forster
2 dagen geleden

kun je deze ook op voorhand maken en volledig afgekoeld serveren? is het het beste om deze na het bakken in de pan te serveren :)

Like

Welkom op mijn blog! Hier deel ik graag mijn ideeën en recepten!

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief

Bedankt om je in te schrijven voor de nieuwsbrief​

Voor dagelijkse updates, volg me op sociale media:

  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok

© 2025 by Poise. Powered and secured by Wix

bottom of page