"Tacos de birria de res" Mexicaanse taco's met pittig traag gegaard rundvlees
- Leen
- 1 dag geleden
- 2 minuten om te lezen

Dit gerecht stond al maaaaanden op mijn lijstje. Ik zie het constant op mijn tiktok passeren.
Het is een werkske, maar het is het helemaal waard!
Voor de birria:
1 kilo rundsvlees met wat vet, zoals nekstuk.
4 gedroogde pasilla pepers
4 gedroogde ancho pepers
4 tenen look
1 ajuin
3 tomaten
1 theelepel komijnpoeder
1 theelepel mexicaanse oregano
1/2 theelepel kaneel
2 theelepels azijn
600 ml rundsbouillon
Zout naar smaak
Voor erbij:
12 tortilla's (zachte taco's)
Verse koriander
Gesnipperde ajuin
Geraspte mozzarella
Partjes limoen

Snij het vlees in blokjes van 3 op 3 cm.
Doe een scheutje olie in een grote pan en warm op.
Schroei het vlees kort aan.
Giet hierover de rundbouillon en laat rustig pruttelen. Maak ondertussen de saus.

Haal de steeltjes van de gedroogde pepers.
Laat de gedroogde pepers 10 minuten weken in gekookt water, zo worden ze zacht.
Doe de pepers, ajuin, tomaten, look, azijn en alle kruiden in een blender en blend tot een smoothie.
Hou een zeef boven de pot met rundvlees en giet zo de saus in de pot.
Laat dit gedurende 2.5 a 3 uur pruttelen op laag vuur, met het deksel op de pot.
Pluis het vlees met een vlees shredder of twee vorken.
Voeg terug toe aan de saus, zo blijft het sappig.
Maak de taco's
Op het gestoofde vlees staat een laagje met vet. Dip daarin de tortilla.
Leg in een pan en bak kort aan.
Leg een portie vlees (zonder saus) op de tortilla, samen met een portie geraspte mozzarella.
Vouw dicht.
Bak beide kanten goed aan zodat de randjes wat krokant worden.
Zie filmpje hieronder:
Werk de taco's af met verse koriander, ajuinblokjes en partjes limoen.
Serveer met een potje van de saus ernaast, om te dippen.
Extra tip: je kan de birria ook invriezen!


















Opmerkingen