top of page

Spaghettisaus op Leense wijze

Foto van schrijver: Leen Leen


Al jaren maak ik mijn spaghettisaus volgens dit recept. Met heel veel verstopte groenten zoals courgette en paprika. Er zit vlees én linzen in. De linzen zorgen voor extra bite, geven een mondgevoel als vlees en zijn natuurlijk veel goedkoper als vlees. De donkere chocolade zorgt voor een rijke tomatensaus, geïnspireerd door mexicaanse mole. Een favoriet van mijn dochter en vriend. Elke 3 a 4 maanden maak ik een nieuwe voorraad voor de diepvriezer, ideaal op avonden wanneer we weinig tijd hebben.


Ik ga het dus zeker geen Bolognaise noemen, al is het wel ontstaan uit het traditionele recept voor ragu alla bolgnese. Zou niet durven, lieve italianen :)



Voor 5 liter saus

2,5 uur werk


1 courgette

1 paprika

3 grote uien

3 grote wortels

1 kilo tomaten in blik

100 gram tomaten concentraat

5 tenen knoflook

2 eetlepels spaghettikruiden (zonder zout)

1 eetlepel paprikapoeder

1 eetlepel gedroogde oregano

1 eetlepel gedroogde basilicum

1 eetlepel paprikapuree

500 ml rundsbouillon (of 500ml water en bouillon blokjes) of groentenbouillon

300 ml rode wijn, chianti

Olie

600 gram linzen (uit blik of gedroogde die op voorhand gekookt werden)

1 kilo gehakt (varken-rund) of nog 1 kilo linzen

30 gram donkere chocolade, minstens 70%



✨️Voorbereiding van de groenten: schil de wortels en snij de topjes er af, pel de uien, haal de pitjes uit de paprika, snij de courgette in de lengte en snij de top er af.

✨️Rasp alle groenten in een food processor, of snij de zo fijn mogelijk.

✨️Bak de tomatenconcentraat in een scheut olie tot deze van kleur veranderd.

✨️Voeg de groenten, tomaat in blik, de kruiden, knoflook, paprika puree, bouillon en wijn toe.

✨️Laat gedurende 1 uur rustig pruttelen met deksel op de pot.

✨️Ga met de staafmixer door de saus, zeer kort, er mogen zeker nog wat stukjes in zitten

✨️Bak het gehakt kort aan in een pan en voeg toe aan de saus. Stamp fijn met een pureestamper.

✨️Voeg de linzen toe.

✨️Laat nog 1 uur rustig pruttelen.

✨️Proef en kruid nog eventueel bij naar smaak.

✨️Voeg de chocolade toe, laat smelten, roer en zet dan het vuur uit.

✨️Laat volledig afkoelen alvorens in te vriezen.


Comments


Welkom op mijn blog! Hier deel ik graag mijn ideeën en recepten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Bedankt om je in te schrijven voor de nieuwsbrief​

  • Instagram
  • TikTok

© 2035 by Poise. Powered and secured by Wix

bottom of page