top of page

Scampi diabolique op de barbecue

  • Foto van schrijver: Leen
    Leen
  • 2 dagen geleden
  • 2 minuten om te lezen

Een klassieker op de kaart van zowel elke brasserie, maar dan zelfgemaakt. Een lekker pittige en romige getomateerde saus, met sappige scampi. De scampi bakte ik op de barbecue voor de ultieme smaak ervaring.


Voor 2 personen als hoofdgerecht

40 minuten werk


800 gram black tiger scampi, met schil en kop


Voor de saus:

200 ml water

200 ml witte wijn

1 ajuin

2 teentjes look

Zout naar smaak

1 eetlepel olie


1 eetlepel tomatenconcentraat

Sambal naar smaak (ik gebruikte 1 theelepel)

1 tomaat

1 rode paprika


1 tomaat in blokjes

Verse peterselie



  • Pel de scampi maar laat de kop er eventueel aan. Dit is optioneel voor het uitzicht (en ik geef toe dat ik de koppen graag uitzuig).

  • Knip de pootjes, sprieten en harde hoorn er af.

  • Doe de schaaltjes in een pot.

  • Maak spiesjes van telkens twee stokjes en drie scampi's, dit maakt het makkelijker om ze om te draaien op de barbecue.

  • Kruid met zout naar smaak.



Maak de diabolique saus:

  • Stoof de schaaltjes van de scampi kort aan met een beetje olie, tot ze roze worden van kleur.

  • Snipper de ajuin en look en voeg toe, stoof kort aan tot de ajuin glazig wordt van kleur.

  • Voeg het zout, het water en de witte wijn toe, laat dit 25 minuten inkoken tot het ongeveer de helft gekrompen is in volume.

  • Zeef dit.


  • Snij de tomaat en paprika in kleine blokjes.

  • Voeg de sambal, tomatenconcentraat, room, tomaat en paprika toe aan de saus.

  • Serveer de scampi met de saus en versier met blokjes tomaat en verse peterselie.


  • Bak de scampi op een gietijzeren rooster, direct boven de kolen.

  • Ik deed dit op de Big Green Egg, op 220 graden.

  • Van zodra ze roze van kleur zijn, zijn ze klaar. Laat ze zeker niet te lang garen, dan worden ze rubber van textuur.

Comments


Welkom op mijn blog! Hier deel ik graag mijn ideeën en recepten!

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief

Bedankt om je in te schrijven voor de nieuwsbrief​

Voor dagelijkse updates, volg me op sociale media:

  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok

© 2025 by Poise. Powered and secured by Wix

bottom of page