
Ik heb een missie, en die is om te laten zien hoe veelzijdig en lekker pompoen kan zijn. Ik maakte een lasagna met pompoen en "Pumpkin spice" smaken er in verwerkt. "Pumpkin spice" is een kruidenmengeling dat heel populair is in Amerikaanse dessert of in latte's.
Deze zijn te koop bij Albert heijn (merk Verstegen), online heel makkelijk te vinden of in een Amerikaanse of Britse supermarkt. De smaak is te vergelijken met speculooskruiden of vijfkruidenpoeder, dus deze zijn ook een goede vervanger voor wie geen "Pumpkin spice" kan vinden.
Ik heb hard nagedacht over hoe ik de pompoen kon verwerken in de lasagna en heb uiteindelijk gekozen voor een gehaktsaus te maken met pompoen in plaats van tomaat. Het resultaat was heerlijk! Ik had bezoek, en de schaal was volledig leeg.
Ik maakte ze een dag op voorhand, zodat ik ze enkel nog moest afbakken op de moment zelf. Ze lasagna was zeer smeuïg tijdens het serveren maar de dag er na werd ze stevig. Zelf heb ik voorkeur voor een smeuïge lasagna, maar de liefhebbers kunnen ze dus op voorhand afbakken of laten rusten voor een stevigere lasagna.
Voor een grote lasagna voor zeker 8 personen
1 uur werk + nog afbakken in de oven
Voor de pompoen gehaktsaus:
1 kastanje of hokkaido pompoen
300 ml kippenbouillon of water
1 ui
1 theelepel pumpkin spice
500 gram kippengehakt
2 eetlepels olijfolie
Voor de bechamelsaus:
30 gram boter
30 gram bloem
1 liter melk
250 gram geraspte mozzarella
Peper en zout naar smaak
Overige ingrediënten:
2 pakjes verse lasagna bladen (500 gram in totaal)
3 bollen mozzarella
Maak de pompoen gehaktsaus:
✨️ Verwarm de oven voor op 200 graden.
✨️ Snij de pompoen in partjes, snij enkele schijfjes er van af om op het einde de lasagna te versieren.
✨️ Snij de pompoen in blokjes, schillen hoeft niet. Doe ze in een ovenschaal en besprenkel met olie en kruid met peper en zout.
✨️ Bak de pompoen gedurende 25 minuten of tot ze gaar is
✨️ Snipper ondertussen de ui, Stoof deze in een grote pan met wat olie.
✨️ Voeg het kippengehakt toe en bak rul.
✨️ Kruid met de pumpkin spice, peper en zout.
✨️ Haal de pompoen uit de oven, doe ze in een blender samen met de bouillon en mix tot een gladde puree.
✨️ Giet de pompoen bij het gehakt.
Maak de bechamelsaus:
✨️ Smelt de boter in een steelpannetje.
✨️ Doe de bloem er bij, roer met een garde tot de bloem ruikt naar cake.
✨️ Voeg beetje per beetje de melk toe en blijf ondertussen goed roeren.
✨️ Kruid met peper en zout.
✨️ Voeg de geraspte mozzarella toe.
Bouw de lasagna, gebruik hier voor dezelfde ovenschaal waar we de pompoen in geroosterd hebben. Minder afwas :)
✨️ begin met een laagje gehaktsaus, dan een laag lasagnabladen, dan bechamel, gehaktsaus, lasagnabladen.... herhaal tot alles op is.
✨️ Snij de bollen mozzarella in schijfjes en schik over de lasagna heen.
✨️ Leg de schijfjes pompoen er ook mooi op.
✨️ Bak in de oven gedurende 30 minuten op 180 graden. Indien je de lasagna eerst in de koelkast zet, laat ze dan 15 minuten langer bakken.
Comments