top of page

Boter pralines, met 10 smaak variaties

  • Foto van schrijver: Leen
    Leen
  • 14 nov
  • 2 minuten om te lezen
ree

Deze boter pralines krijgen nog eens een update, hier onder staan ondertussen 10 verschillende soorten én een volledige video met alle uitleg. Super plezant voor de feestdagen, om te serveren bij de aperitief, kaasplank of gewoon om op tafel te zetten met krokant stokbrood als toevoeging bij de gourmet. En het plezantste van allemaal, super gemakkelijk en volledig op voorhand te maken.


Ik werd voor dit recept geinspireerd door de sterrenrestaurants die vaak super lekkere boter en brood serveren voor de maaltijd. Opvallend is dat dit vaak met een smaakje is en heel elegant geserveerd word. Boter kan perfect ingevroren worden... vandaar kwam mijn idee om deze speciale botertjes in bulk te maken en in te vriezen... ik leg uit hoe dit moet.


Heerlijk bij een borrelplank, gourmet/raclette, als hapje, of bij de barbecue. Succes gegarandeerd!


ree

Speciaal materiaal is niet nodig. Ik gebruik een silicone vorm voor pralines en een ijsblokjes vorm. Dit kan met elke soort vorm, maar liefst in silicone om ze er vlot uit te krijgen. Je kan van de boter ook een rol vormen, inpakken in folie en vervolgens afsnijden wat je nodig hebt.



Om er aan te beginnen:


Benodigdheden voor 25 pralines

40 minuten werk, voor 5 smaak variaties


500 gram boter ❗️Gebruik altijd échte roomboter.

Smaakmakers naar keuze, maar zéker zout. Scroll naar onder voor


✨ Laat de boter om kamertemperatuur komen.

✨ Meng met de smaakmakers, scroll verder voor de recepten.

✨ Doe de boter in de vorm en strijk mooi af.

✨ Laat de pralines een uur opstijven in de diepvriezer.

✨ Haal ze uit de vorm en doe in een luchtdichte doos om verder te bewaren. Let op dat de boter altijd luchtdicht verpakt is in de diepvriezer, omdat boter zeer snel de smaken van omliggend voedsel op neemt.

✨ Wanneer je wil serveren, haal de nodige pralines uit de vriezer en laat een uur op kamertemperatuur komen.




ree

 Ik gebruik in elke soort pyramide zout voor een leuke crunch, maar elke soort grof zout is goed! Ik hou wel van een sterke smaak, pas de hoeveelheden aan naar uw eigen smaak.


  1. Harissa boter:

60 gram boter

1 theelepel harissa

1/2 theelepel pyramide zout


  1. Truffel boter:

60 gram boter

1 theelepel truffel olie

1/2 theelepel truffel poeder

1/2 theelepel pyramide zout


  1. Limoen en chili boter:

60 gram boter

Zeste 1 limoen

1/2 theelepel pyramide zout

1/2 theelepel chili vlokken


  1. Zwart zout en peper boter:

60 gram boter

1 theelepel zwart pyramidezout

1/2 theelepel peper


  1. Gebakken ui en balsamico boter:

60 gram boter

1 eetlepel gebakken witte ui

1 theelepel balsamico creme

1/2 theelepel zout



ree
  1. Dille en citroen:

60 gram boter

1/2 theelepel citroenzeste

1/2 theelepel gehakte verse dille

1/2 theelepel zout


  1. Crispy chili en sesam:

60 gram boter

1 theelepel crispy chili van lao gan ma (met zo weinig mogelijk olie)

1/2 theelepel sesamzaadjes


  1. Sriracha en honing:

60 gram boter

1 theelepel sriracha

1 theelepel honing

1/4 theelepel zout


  1. Gerookte paprika:

60 gram boter

1/2 theelepel pittige gerookte paprika

1/2 theelepel zout


  1. Look en groene kruiden:

60 gram boter

1 teentje look

1 theelepel groene kruiden naar smaak (basilicum, peterselie, dille, koriander...), zeer fijn gehakt.

1/2 theelepel zout


ree
ree


Extra tip: boter snoepjes



Rol de boter pralines in een stukje bakpapier. Super leuk om te serveren, zoals een snoepje.

Opmerkingen


Welkom op mijn blog! Hier deel ik graag mijn ideeën en recepten!

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief

Bedankt om je in te schrijven voor de nieuwsbrief​

Voor dagelijkse updates, volg me op sociale media:

  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok

© 2025 by Poise. Powered and secured by Wix

bottom of page