
Mousakka is een gerecht dat de meeste mensen wel zullen kennen als de Griekse ovenschotel met aubergine. De Griekse is de bekendste maar zeker niet de enige versie. Bijna alle landen rond de Mediterraanse zee hebben hun eigen variant. Patlıcan musakka is de Turkse versie hier van, en véél makkelijker om dat alles in één pot op het vuur gemaakt wordt.
Voor 4 personen als hoofdgerecht
40 minuten werk
2 aubergines
600 gram runds gehakt
3 verse tomaten of 1 blik
3 Turkse pepers (çarliston biber)
2 eetlepels paprikapuree
1 eetlepel tomatenpuree
1 ui
3 teentjes look
1 theelepel pul biber
1 theelepel paprikapoeder
1/2 theelepel gedroogde thym
1/2 theelepel gedroogde oregano
20 gram verse peterselie
200 ml water
Veel olijfolie om te aubergine te bakken
✨ Plet en hak de knoflook, snij de Turkse pepers en tomaat in blokjes.
✨ Snij de aubergine in kleine blokjes, schillen hoeft niet.
✨ Bak de aubergine gaar in véél olijfolie op hoog vuur. Aubergine is zoals een spons. Kruid naar smaak met zout.
✨ Zorg er voor dat de aubergine een korstje heeft. Bak niet alles tegelijk.
✨ Haal de aubergine er uit en doe ze in een kommetje en zet even opzij.
✨ Doe de ui in de pan en stoof tot ze glazig is.
✨ Voeg het gehakt toe en prak om het goed los te maken. Bak op hoog vuur tot het mooi bruin is. Kruid naar smaak met zout.
✨ Voeg de knoflook toe en bak een minuut mee.
✨ Voeg de pul biber, paprika poeder, oregano en thym toe. Bak een minuut mee.
✨ Voeg de turkse pepers, tomaat, water, paprikapuree en tomatenpuree toe.
✨ Laat alles rustig pruttelen gedurende 15 minuten.
✨ Proef en kruid eventueel bij.
✨ Werk af met verse peterselie.
✨ Dit gerecht kan je eventueel serveren met rijst, aardappelen of brood.
Comments