Ovenschotel met witloof, hesp en kaas
- Leen
- 6 okt
- 2 minuten om te lezen

Een Vlaamse klassieker, maar dan net een beetje anders: Ik gebruikte de smaken van witloofrolletjes in de vorm van een ovenschotel. Het was sneller voorbereid dan de klassieke versie en ik maakte het al een dag op voorhand, waardoor ik het de dag zelf gewoon in de oven kon gooien :) Net zoals bij mijn witloofrolletjes voegde ik mijn geheime ingredient toe: een vlootje smeerkaas met hespsmaak ;) een dikke 10/10
Voor 4 personen
40 minuten werk + 40 minuten in de oven
Voor het witloofmengsel:
6 stronkjes witloof (ongeveer 1 kilo)
1 ajuin
250 gram gekookte hesp
1 eetlepel bloem
300 ml melk
1 vlootje smeerkaas met hespsmaak (200 gram)
200 gram geraspte emmentaler
Voor de puree:
700 gram bloemige aardappelen
150 gram boter
1 eigeel
50 ml melk
Peper, zout en nootmuskaat naar smaak
Maak het witloofmengsel:
Snij het witloof in ringen.
Snipper de ajuin.
Doe het witloof en ajuin in een pan met een scheutje water en laat dit 15 minuten stoven. Tot het witloof gaar is;
Doe hierbij de bloem en meng goed door elkaar?
Voeg de melk beetje bij beetje toe, zodat deze kan binden met de bloem.
Voeg de smeerkaas en geraspte kaas toe.
Snij de hesp in blokjes en voeg toe.
Breng op smaak met peper en zout.
Doe dit mengsel in een ovenschaal.
Maak de puree:
Schil de aardappelen, snij in stukken en kook ze gaar (ongeveer 20 minuten).
Giet af en stamp met de boter, eigeel en melk.
Kruid naar smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Doe de puree in een spuitzak met een gekartelde punt en spuit over het witloofmengsel. Hoe meer randjes = hoe krokanter.
Je kan de schotel nu bedekt bewaren tot de dag er na, of onmiddellijk afbakken.
Verwarm de oven op 180 graden.
Bak de ovenschotel gedurende 40 minuten (uit de koelkast) of 25 minuten (direct afbakken).
Bak nog eens enkele minuten onder de grill, zodat de randjes van de puree lekker krokant worden.
Extra tip: je kan deze ovenschotel ook (ongebakken) invriezen! Laat ze in de koelkast een nachtje ontdooien voor je ze afbakt.





















Opmerkingen