
Speciale naam voor speciale ballekes... "Mimi" is de bijnaam van mijn moeder, zij maakt al jaren balletjes op deze manier en deze verdienen een woordje uitleg:
Deze balletjes bestaan uit de helft vlees, en de andere helft groenten. Dit is zo gekomen om kosten te drukken maar vooral om meer groenten te eten. Ideaal voor kindjes die niet zo graag groenten lusten, ze smelten volledig weg, deze balletjes smaken gewoon naar vlees. Wel zijn ze dankzij de vele groenten éxtra mals en sappig.
Een favoriet van mijn dochter en van mijn neefje, die regelmatig vraagt om bij Mimi haar ballekes te eten.
De groenten worden allemaal tot moes gemalen of geraspt en gemengd met het gehakt. Het mengsel is zeer los van structuur en kunnen niet met de hand gerold worden. Ik raad aan om een ijsschep te gebruiken, of een grote eetlepel. De vorm lijkt dus eerder op een hamburger dan een balletje, maar ik ze noemen ze toch balletjes. Tijdens het bakken lijkt het alsof ze uit elkaar dreigen te vallen, dit is normaal en vertrouw erop dat het resultaat een super mals en sappig balleke is.
Om te zorgen dat de ballekes goed gaar zijn, worden ze zéér traag gebakken. Hier door is dit best een arbeidsintensief recept, maar dat is snel goedgemaakt als je onmiddellijk 20 balletjes maakt en er veel van kan invriezen voor drukke avonden.
Welke groenten er door Mimi ballekes gaan, varieert maar er zit àltijd veel ui in. Courgette en wortel gaan er meestal ook in, maar varieer gerust door er groenten in te doen die je zelf lekker vind.

Voor 20 stuks
1,5 uur werk
700 gram gemengd gehakt, kalf-varken
2 uien
1 courgette
3 wortelen
2 eieren
5 eetlepels paneermeel
3 eetlepels kipkruiden
3 eetlepels melk
✨ Schil de courgette en wortelen en rasp ze.
✨ Schil en snij de ui in kleinere stukken en mix ze tot moes in een hakmolen.
✨ Doe het gehakt in een kom en doe er de groenten, paneermeel, melk, eieren en kipkruiden bij.
✨ Meng alles heel goed door elkaar.
✨ Doe wat olie in een pan en zet deze op laag vuur.
✨ Gebruik een ijsschep om het gehakt te scheppen en stort uit in de pan. Gebruik eventueel een lepel om ze wat mooier te vormen.
✨ Laat ze 15 minuten rustig garen op laag vuur. Zet het deksel scheef op de pan, zodat er wat vocht kan ontsnappen maar niet alles. Dit recept is voor twee volle pannen, gebruik indien nodig twee pannen tegelijk om tijd te besparen.
✨ Draai ze voorzichtig om met een spatel en laat nogmaals 15 minuten garen. Het lijkt alsof ze bijna uit elkaar vallen, maar dat is de bedoeling. Het resultaat is een super mals en sappig balleke.
✨ Indien je een donkerdere kost wilt, bak ze nog even kort op hoger vuur.
✨ Ik serveerde ze met wortelpuree en vleesjus, maar dit kan ook met tomatensaus, frieten, aardappelen, boontjes....
Comments