
Nog een heerlijk Turks gerecht, "Lahana sarması": gevulde kool rolletjes. Het is een werkske om ze allemaal te rollen maar het resultaat is absoluut heerlijk. Ook ideaal om in te vriezen.
Voor deze kool rolletjes raad ik aan om een platte Turkse kool te gaan kopen. De bladeren van deze soort zitten niet zo dicht op elkaar als een ronde kool en zijn daarom makkelijk om los te maken. Hier voor haal ik het binnenste gedeelte van de kool er uit en plaats ze omgekeerd in heet water. Zo worden de bladeren zacht en kan je ze er zo af plukken. Indien een tripje naar de Turkse supermarkt er niet in zit, kan je wel een spitskool gebruiken. Gebruik er voor dit recept dan twee, aangezien die kleiner zijn.

Voor 6 a 8 personen als hoofdgerecht
1,5 uur werk
1 platte turkse kool
Voor de vulling:
300 gram rundsgehakt
400 gram rijst (korte korrel)
2 uien, ongeveer 200 gram totaal
50 gram verse peterselie
4 teentjes knoflook
1 theelepel gedroogde munt
1/2 theelepel pul biber (aleppo peper)
1 theelepel zwarte peper
1 theelepel zout
50 ml water
30 ml olijfolie
2 eetlepels tomaten concentraat
2 eetlepels paprika concentraat
Voor het vocht:
400 ml water
2 eetlepels tomaten concentraat
1 theelepel zout
50 ml olijfolie
Om af te werken:
Verse peterselie
Yoghurt
Citroensap

Bereid de kool voor:
✨ Snij met een groot mes rond de wortel van de kool en haal het binnenste er uit. Het doel is om alle bladeren van elkaar los te maken.
✨ Plaats de kool omgekeerd in een pot met kokend water.
✨ Pluk stuk voor stuk de bladeren los wanneer deze half gaar zijn en vanzelf los komen. Zorg dat de bladeren niet te gaar zijn, anders kan je ze niet meer rollen. Het is dus belangrijk ze vervolgens los te maken en apart te leggen.
Indien deze uitleg geen duidelijkheid biedt, vind ik deze youtube video wel duidelijk
✨ Snij uit elk blad de nerf van de kool en snij vervolgens elk blad in vier kwarten.
✨ Gooi de nerven en kapotte stukjes niet weg, we leggen deze straks op de bodem van de pot.
✨ Maak de vulling:
✨ Hak de ui, peterselie en knoflook zo fijn mogelijk. Bijna tot moes. Dit kan ook in een hakmolen.
✨ Voeg alle ingrediënten voor de vulling bij elkaar in een kom en meng goed door elkaar.
✨ Leg de uitgesneden nerven en kapotte blaadjes op de bodem van een grote pot.
✨ Plaats op elke blaadje kool ongeveer twee theelepels vulling. Zorg dat je tegen de richting van de nerven rolt, dit oogt mooier op het einde. Het is niet nodig om de zijkanten toe te klappen. Rollen zoals een sigaar dus.
✨ Plaats elk rolletje in de pot op elkaar. Herhaal tot alle kool en alle vulling op is.
✨ Meng het water, tomatenconcentraat, olijfolie en zout in een glas door elkaar.
✨ Giet dit over de koolrolletjes heen.
✨ Zet de pot op het vuur met een deksel, laat 45 minuten garen op middelhoog vuur.
✨ Werk af met verse peterselie, citroensap en yoghurt.
Comments