"Kibbeh nayeh": Libanese tartaar van kalfsvlees en bulgur
- Leen
- 6 jun
- 2 minuten om te lezen

"Kibbeh nayeh" of rauwe kibbeh is een mezze dat bestaat uit rauw vlees, bulgur en allerlei kruiden. Ik combineerde het met plat brood, komkommer en ajuin. Een lekker zomers gerecht. Een beetje te vergelijken met steak tartare, ook iets dat ik super lekker vind.
Voor kibbeh nayeh kan je kiezen om kalfs- runds- of lamsvlees te gebruiken. Ik koos zelf voor kalfsvlees. Het is essentieel dat je super vers vlees van goede kwaliteit gebruikt. Ga dit dus kopen bij een beenhouwer dat je vertrouwd. Voor dit gerecht neem je best een mager stuk vlees.
Je kan aan de slager vragen om het twee keer te malen, maar ik heb dit zelf gedaan in een hakmolen en het resultaat was top!
Enkele algemene richtlijnen als je vlees of vis rauw wil consumeren:
Gebruik zeer verse vlees of vis, liefst van de visboer of de slager.
Je kan je vlees of vis eerst in de 48 tot 72 vriezer steken en dan vlak voor het eten ontdooien. Zo durf ik wel rauwe vis eten van de supermarkt. In al die jaren dat ik het doe ben ik nog nooit ziek geworden.
Eet onmiddellijk na het klaarmaken op. Laat zeker niet te lang op kamertemperatuur staan.
Voor 4 personen als deel van een mezze of hapje
30 minuten werk
400 gram kalfsmuis
1 ajuin (ongeveer 70 gram)
3 eetlepels fijne bulgur (te koop bij een midden oosterse of Turkse winkel)
1/2 theelepel baharat kruiden
snuf nootmuskaat
zout naar smaak
3 eetlepels olijfolie van goede kwaliteit
Spaanse chilipeper naar smaak (optioneel)
Enkele blaadjes verse munt en peterselie
Voor er bij:
Komkommer
Platbrood (Libanees brood)
Rauwe ajuin
Verse peterselie
Verse munt

Snij het vlees en ajuin in blokjes, dit werkt makkelijker.
Doe het vlees in een hakmolentje, samen met de ajuin, chili, verse en droge kruiden. Doe dit desnoods in verschillende keren zodat je de molen niet overbelast.
Wanneer het vlees zeer fijn gemalen is, voeg je de olijfolie toe en maal je nog een laatste keer.
Doe dit mengsel in een kom en voeg de bulgur toe. Meng goed door elkaar. Omdat het fijne bulgur is, zal deze zacht worden door het vocht in het mengsel. Gebruik dus zeker geen grove bulgur!
Laat het mengsel een uur rusten in de frigo.
Vorm de kibbey nayeh met je handen en plaats op een bord.
Eet samen met het brood, komkommer, munt en ajuin.
Extra tip: je kan ook de kibbeh in een kom serveren, dan kan iedereen zelf opscheppen.
Kommentare