top of page

"Kibbeh nayeh": Libanese tartaar van kalfsvlees en bulgur

  • Foto van schrijver: Leen
    Leen
  • 6 jun
  • 2 minuten om te lezen

"Kibbeh nayeh" of rauwe kibbeh is een mezze dat bestaat uit rauw vlees, bulgur en allerlei kruiden. Ik combineerde het met plat brood, komkommer en ajuin. Een lekker zomers gerecht. Een beetje te vergelijken met steak tartare, ook iets dat ik super lekker vind.


Voor kibbeh nayeh kan je kiezen om kalfs- runds- of lamsvlees te gebruiken. Ik koos zelf voor kalfsvlees. Het is essentieel dat je super vers vlees van goede kwaliteit gebruikt. Ga dit dus kopen bij een beenhouwer dat je vertrouwd. Voor dit gerecht neem je best een mager stuk vlees.


Je kan aan de slager vragen om het twee keer te malen, maar ik heb dit zelf gedaan in een hakmolen en het resultaat was top!


Enkele algemene richtlijnen als je vlees of vis rauw wil consumeren:

  • Gebruik zeer verse vlees of vis, liefst van de visboer of de slager.

  • Je kan je vlees of vis eerst in de 48 tot 72 vriezer steken en dan vlak voor het eten ontdooien. Zo durf ik wel rauwe vis eten van de supermarkt. In al die jaren dat ik het doe ben ik nog nooit ziek geworden.

  • Eet onmiddellijk na het klaarmaken op. Laat zeker niet te lang op kamertemperatuur staan.




Voor 4 personen als deel van een mezze of hapje

30 minuten werk


400 gram kalfsmuis

1 ajuin (ongeveer 70 gram)

3 eetlepels fijne bulgur (te koop bij een midden oosterse of Turkse winkel)

1/2 theelepel baharat kruiden

snuf nootmuskaat

zout naar smaak

3 eetlepels olijfolie van goede kwaliteit

Spaanse chilipeper naar smaak (optioneel)

Enkele blaadjes verse munt en peterselie



Voor er bij:

Komkommer

Platbrood (Libanees brood)

Rauwe ajuin

Verse peterselie

Verse munt



  • Snij het vlees en ajuin in blokjes, dit werkt makkelijker.

  • Doe het vlees in een hakmolentje, samen met de ajuin, chili, verse en droge kruiden. Doe dit desnoods in verschillende keren zodat je de molen niet overbelast.

  • Wanneer het vlees zeer fijn gemalen is, voeg je de olijfolie toe en maal je nog een laatste keer.

  • Doe dit mengsel in een kom en voeg de bulgur toe. Meng goed door elkaar. Omdat het fijne bulgur is, zal deze zacht worden door het vocht in het mengsel. Gebruik dus zeker geen grove bulgur!

  • Laat het mengsel een uur rusten in de frigo.


  • Vorm de kibbey nayeh met je handen en plaats op een bord.

  • Eet samen met het brood, komkommer, munt en ajuin.


  • Extra tip: je kan ook de kibbeh in een kom serveren, dan kan iedereen zelf opscheppen.

Kommentare


Welkom op mijn blog! Hier deel ik graag mijn ideeën en recepten!

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief

Bedankt om je in te schrijven voor de nieuwsbrief​

Voor dagelijkse updates, volg me op sociale media:

  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok

© 2025 by Poise. Powered and secured by Wix

bottom of page