
Vandaag de Belgische versie van Hete Bliksem, en zelfs daar zijn er nog regionale verschillen. Ik vroeg aan een grote groep Vlamingen en Nederlanders hoe zij hun Hete Bliksem klaarmaken en het populairste antwoord van de Vlamingen was: een ovenschoten met gehakt, appelmoes en puree.
Blijkbaar komt de naam van de appelmoes die zo verschrikkelijk heet is, dat je je mond verband :)
Voor 4 personen als hoofdgerecht
45 minuten werk
Voor de puree:
1 kilo aardappelen
20 gram boter
50 ml melk
Peper, zout en nootmuskaat naar smaak
Voor het gehakt:
500 gram gehakt (ik gebruikte rund-kalf)
1 ajuin
Peper en zout naar smaak
Scheutje olie om te bakken
Voor de appelmoes:
5 appelen (jonagold)
50 ml water
Suiker naar smaak, ik gebruikte 1 eetlepel
Extra: 20 gram panko
✨ Schil de aardappelen en snij ze in gelijke stukken.
✨ Kook ze gaar in gezouten water.
✨ Stamp de aardappelen tot puree met de boter en melk en kruid naar smaak met peper, zout en nootmuskaat.
✨ Schil de ajuin en snipper ze.
✨ Stoof de ajuin in een pan met wat olie en voeg het gehakt toe.
✨ Bak het gehakt rul.
✨ Schil de appelen en snij ze in blokjes.
✨ Doe de appel met het water in een pot en laat langzaam pruttelen tot de appel uit elkaar valt.
✨ Voeg de suiker toe en laat nog even pruttelen tot de suiker opgelost is.
✨ Maak de ovenschotel: het gehakt op de bodem, in het midden de appelmoes en vanboven de puree.
✨ Strooi er eventueel wat broodkruim of panko over voor een krokantere korst. Dit kan ook eventueel met kaas.
✨ Bak de Hete Bliksem 15 minuten op 200 graden of tot de bovenkant wat krokant is.
✨ Als je de ovenschotel op voorhand maakt en uit de koelkast haalt, bak ze 20 minuten op 160 graden, en dan 15 minuten op 200 graden.
Comments