top of page

Hete bliksem

Foto van schrijver: Leen Leen

Vandaag de Belgische versie van Hete Bliksem, en zelfs daar zijn er nog regionale verschillen. Ik vroeg aan een grote groep Vlamingen en Nederlanders hoe zij hun Hete Bliksem klaarmaken en het populairste antwoord van de Vlamingen was: een ovenschoten met gehakt, appelmoes en puree.

Blijkbaar komt de naam van de appelmoes die zo verschrikkelijk heet is, dat je je mond verband :)




Voor 4 personen als hoofdgerecht

45 minuten werk


Voor de puree:

1 kilo aardappelen

20 gram boter

50 ml melk

Peper, zout en nootmuskaat naar smaak


Voor het gehakt:

500 gram gehakt (ik gebruikte rund-kalf)

1 ajuin

Peper en zout naar smaak

Scheutje olie om te bakken


Voor de appelmoes:

5 appelen (jonagold)

50 ml water

Suiker naar smaak, ik gebruikte 1 eetlepel


Extra: 20 gram panko



✨ Schil de aardappelen en snij ze in gelijke stukken.

✨ Kook ze gaar in gezouten water.

✨ Stamp de aardappelen tot puree met de boter en melk en kruid naar smaak met peper, zout en nootmuskaat.


✨ Schil de ajuin en snipper ze.

✨ Stoof de ajuin in een pan met wat olie en voeg het gehakt toe.

✨ Bak het gehakt rul.


✨ Schil de appelen en snij ze in blokjes.

✨ Doe de appel met het water in een pot en laat langzaam pruttelen tot de appel uit elkaar valt.

✨ Voeg de suiker toe en laat nog even pruttelen tot de suiker opgelost is.


✨ Maak de ovenschotel: het gehakt op de bodem, in het midden de appelmoes en vanboven de puree.

✨ Strooi er eventueel wat broodkruim of panko over voor een krokantere korst. Dit kan ook eventueel met kaas.


✨ Bak de Hete Bliksem 15 minuten op 200 graden of tot de bovenkant wat krokant is.

✨ Als je de ovenschotel op voorhand maakt en uit de koelkast haalt, bak ze 20 minuten op 160 graden, en dan 15 minuten op 200 graden.

Comments


Welkom op mijn blog! Hier deel ik graag mijn ideeën en recepten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Bedankt om je in te schrijven voor de nieuwsbrief​

  • Instagram
  • TikTok

© 2035 by Poise. Powered and secured by Wix

bottom of page