top of page

Hertensteak met rodewijnsaus, puree en groenten

Foto van schrijver: Leen Leen

Dit hoofdgerecht kreeg van mijn partner een 10/10. Ik ben zelf geen fan van wild maar dit gerecht vond ik wel zeer lekker. Winterse smaken, verfijnd en vrij makkelijk in technieken. En uiteraard goed voor te bereiden op voorhand! Alle elementen behalve de hertensteak zijn perfect de dag er voor te maken.


Voor 6 personen als hoofdgerecht

2 uur werk


Voor de puree:

1 kilo aardappelen

150 gram boter

100 ml room

2 eigelen

Zout, peper en nootmuskaat


Voor de Saus:

250 ml runds bouillon (of wild)

200 ml rode wijn

1/2 ui

1 eetlepel suiker

Scheutje olie om te bakken


Voor het witloof:

6 stronkjes witloof

Klontje boter en scheutje olie

Zout en peper


Voor de spruitjes:

500 gram spruitjes

Zout


Voor de peertjes:

3 bloedperen

1 liter water

300 gram suiker


Voor de hertensteak:

6 hertensteaks van ongeveer 180 gram elk

Peper en zout

Boter om in te bakken


Afilla cress om af te werken. Of peterselie of iets anders groen.



Voor de puree:

✨ Schil de aardappelen en snij ze in stukken van ongeveer 2cm op 2cm.

✨ Kook ze gaar in gezouten water, ongeveer 15 minuten.

✨ Giet ze af en pureer de aardappelen met een pureestamper.

✨ Voeg de boter toe en meng goed.

✨ Voeg de eigelen toe en meng goed.

✨ Voeg de room toe en meng goed.

✨ Kruid met zout, peper en nootmuskaat.

✨ Bewaar de puree in een gesloten glazen bakje in de koelkast.


Voor de Saus:

✨ Snipper de ui en stoof ze aan in een sauspannetje met de olie.

✨ Blus met de rode wijn, laat 5 minuten koken.

✨ Voeg de bouillon en suiker toe.

✨ Laat 30 minuten inkoken tot ongeveer de helft over blijft.

✨ Mix de saus glad met een staafmixer.

✨ Bewaar de saus in een gesloten glazen bakje in de koelkast.


Voor het witloof:

✨ Snij elk stronkje witloof door de helft.

✨ Kruid met peper en zout.

✨ Doe een klontje boter en een scheutje olie in een pan en bak het witloof kort aan.

✨ Bewaar het witloof in een gesloten glazen bakje in de koelkast.


Voor de spruitjes:

✨ Kuis de spruitjes en kook ze gaar in gezouten water.

✨ Bewaar de spruitjes in een besloten glazen bakje in de koelkast.


Voor de peertjes:

✨ Schil de peren en snij ze in partjes.

✨ Doe het water en de suiker in een pot en breng aan de kook.

✨ Kook de peren gedurende 20 minuten of tot ze gaar zijn.

✨ Bewaar de peertjes in een gesloten glazen bakje in de koelkast.


Alle elementen hier boven kunnen perfect voorbereid worden op voorhand, als ze in een glazen of hittebestendige bak bewaard worden kan dit allemaal traag opgewarmd worden in de oven op 80 graden, ongeveer 30 minuten. Ondertussen kan het vlees gebakken worden.






Voor de hertensteak:

✨ Laat de hertensteak voor het bakken op kamertemperatuur komen.

✨ Kruid beide kanten met peper en zout.

✨ Bak ze in boter tot de gewenste cuisson bereikt is, voor mij mocht dit saignant zijn.


✨ Dresseer bij voorkeur op verwarmde borden, deze kunnen ook in de oven bij de andere elementen van het gerecht, gedurende 5 minuten.

✨ Begin met een portie puree, leg hier op het vlees. Schik de groenten en peer rond het vlees, Werk af met de saus en een groen iets (in mijn geval afilla cress)



Comments


Welkom op mijn blog! Hier deel ik graag mijn ideeën en recepten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Bedankt om je in te schrijven voor de nieuwsbrief​

  • Instagram
  • TikTok

© 2035 by Poise. Powered and secured by Wix

bottom of page