
Gepekelde citroen is een smaakmaker dat ik énorm graag gebruik. Vooral in de midden oosterse keuken zie je het vaak passeren. Ik vond op de markt citroenen uit Amalfi en pekelde ze. De smaak van gepekelde citroen is niet zuur, maar wel met een intense citroensmaak tot in het kwadraat.
Normaal worden citroenen in hun geheel gepekeld en dit duurt dan ook even voor ze klaar zijn. Ik koos er voor om ze in schijfjes te snijden, omdat ze dan snellen klaar zijn én makkelijker te gebruiken. De citroenen blijven tot een jaar goed in de koelkast, op voorwaarde dat er proper gewerkt word en dat ze steeds helemaal onder het vocht staan. Je kan hier voor een fermentatiegewicht gebruiken.
Ik had geluk en vond onbehandelde citroenen uit Amalfi. Het is aangeraden om onbehandelde bio citroenen te gebruiken. Indien je die niet vind, is het noodzakelijk om gewone citroenen met heet water af te schuren, vaak ligt er een laagje wax op de schil.
Voor 1 grote pot
10 minuten werk
4 dagen wachten
4 citroenen
75 gram zout
100 ml water
2 blaadjes laurier
1 theelepel zwarte peperbolletjes
1 theelepel korianderzaad

✨ Was de citroenen grondig.
✨ Snij de citroenen in schijfjes van ongeveer een halve centimeter.
✨ Maak laagjes in de pot met de citroen, het zout en de smaakmakers.
✨ Giet het water er bij.
✨ Laat ze 4 dagen op het aanrecht pekelen.
✨ Na 4 dagen staan ze normaal volledig onder het vocht, het zout trekt het sap uit de citroenen.
✨ Plaats de pot nu in de koelkast. De citroenen blijven tot een jaar houdbaar.
✨ Ideaal om te gebruiken in tajines, visgerechten, ... Het sap gebruik ik ook in sauzen en dressings.
Comentários