
Een lekkere variant op de klassieke pommes duchesses, met truffel olie. Uiteraard kan er ook verse truffel gebruikt worden maar ik vind truffel olie en poeder veel sterker doorsmaken, en is veel goedkoper en makkelijker te vinden.
Truffel olie vind je zowat overal, en het poeder vind je bij Italiaanse speciaalzaken, hanos en rob's gourmet market bijvoorbeeld. Dit is puur voor de afwerking dus kan ook weg gelaten worden.
Ik maakte deze pommes duchesses volledig op voorhand, en bewaarde ze afgekoeld in de koelkast tot ik ze wou serveren. Ik warmde ze op in de airfryer, 6 minuten op 160 graden. Zo werden ze weer lekker krokant van buiten, en zacht vanbinnen.
Voor 6 personen als bijgerecht
45 minuten werk
1kg los kokende aardappelen
100 gram boter
Peper en zout
1 eigeel
Truffel olie naar smaak (ik gebruikte 5 eetlepels)
Truffel poeder
✨ Verwarm de oven voor op 200 graden.
✨ Schil en snij de aardappelen in stukken.
✨ Kook ze in gezouten water tot ze gaar zijn, ongeveer 15 minuten.
✨ Giet ze af en stamp ze samen met de boter, eigeel, truffel olie, peper en zout.
✨ Stamp ze tot het echt een gladde puree is. Nog beter zou zijn om ze door een passeerzeef te halen, dit heb ik niet gedaan en ze waren prima!
✨ Laat lichtjes afkoelen, doe ze in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje.
✨ Bekleed een bakplaat met bakpapier.
✨ Spuit mooie hoopjes van de puree.
✨ Bak ze 15 minuten op 200 graden, en indien nodig nog eens 5 minuten op de grillstand voor wat kleur.
✨ Bewaar ze afgedekt in de koelkast tot het serveren. Ik warmde ze op in de airfryer, 6 minuten op 160 graden. Dit kan ook perfect in de oven, 10 minuten op 180 graden.

Comments