top of page

"Tadka dal": Indiase linzenstoofpot met getempereerde specerijen

  • Foto van schrijver: Leen
    Leen
  • 3 okt
  • 2 minuten om te lezen
ree

Tadka Dal is een van de meest geliefde comfortgerechten uit de Indiase keuken. Het is een linzenstoofpot die wordt afgewerkt met een geurige "tadka": een kruidige tempering van gebakken ui, knoflook, chili en specerijen in olie of ghee. Deze “tadka” wordt op het laatst over de dal gegoten, waardoor er een explosie van aroma’s ontstaat.


De tadka maakte ik met hele specerijen die ik zelf in mijn kast had. Gebruik wat je hebt liggen en lekker vind, en het resultaat zal super zijn.

Voor de dal gebruikte ik "toor dal", een soort gele linzen. Ik kocht ze in een Indiase supermarkt. Ook deze kan je prima vervangen door een andere soort linzen zoals rode linzen. Dan moet de kooktijd wel aangepast worden, andere soorten linzen hebben langer of net minder lang nodig. Van zodra de linzen zacht zijn en bijna weggesmolten zijn, is het klaar!


ree

Voor 6 personen

15 minuten werk + 2 uur stoven


Voor de linzen:

500 gram gele linzen: Toor dal

1 liter water

3 cm gember

2 tenen look

2 ajuinen

Zout naar smaak


Voor de tadka:

5 eetlepels olie

1 theelepel zwarte mosterdzaadjes

1/2 theelepel venkelzaad

1/2 theelepel korianderzaad

1/2 theelepel komijnzaad

1 theelepel curry blaadjes

1/2 theelepel fenegriekzaadjes

2 gedroogde chili's

Zout naar smaak


Voor erbij:

Verse koriander

Verse groene chilipeper

Basmati rijst

Roti/naan




Maak de linzenstoofpot:

  • Spoel de linzen grondig.

  • Snipper de ajuin, plet de look en rasp de gember.

  • Doe dit in een grote pot en laat dit even aanstoven, tot de ajuin glazig is.

  • Voeg het water en de linzen toe.

  • Laat dit 1,5 a 2 uur stoven, tot de linzen zo goed als weggesmolten zijn.

  • Voeg meer water toe indien je een lossere consistentie wil. Naar mijn mening kan dit ook een super lekkere soep zijn, als je nog eens 1 liter water toevoegd!



Maak de tadka:

  • Doe de olie in een pan en verwarm op middelhoog vuur.

  • Voeg alle specerijen toe (behalve de chili) en bak dit tot de geur vrij komt en de mosterdzaadjes poffen zoals popcorn. Dit duurt 2 a 3 minuten.

  • Voeg de chilipeper toe en laat deze nog 30 seconden mee bakken.

  • Giet de tadka bij de dal en meng goed.

  • Of hou deze opzij en versier de dal ermee, zoals ik op de foto deed, en meng het daarna pas erdoor.





  • Versier de tadka dal met groene chilipeper en verse koriander.

  • Serveer met basmati rijst en/of roti.


Extra tip: dit gerecht is uitstekend om in te vriezen.

Opmerkingen


Welkom op mijn blog! Hier deel ik graag mijn ideeën en recepten!

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief

Bedankt om je in te schrijven voor de nieuwsbrief​

Voor dagelijkse updates, volg me op sociale media:

  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok

© 2025 by Poise. Powered and secured by Wix

bottom of page