"Tadka dal": Indiase linzenstoofpot met getempereerde specerijen
- Leen
- 3 okt
- 2 minuten om te lezen

Tadka Dal is een van de meest geliefde comfortgerechten uit de Indiase keuken. Het is een linzenstoofpot die wordt afgewerkt met een geurige "tadka": een kruidige tempering van gebakken ui, knoflook, chili en specerijen in olie of ghee. Deze “tadka” wordt op het laatst over de dal gegoten, waardoor er een explosie van aroma’s ontstaat.
De tadka maakte ik met hele specerijen die ik zelf in mijn kast had. Gebruik wat je hebt liggen en lekker vind, en het resultaat zal super zijn.
Voor de dal gebruikte ik "toor dal", een soort gele linzen. Ik kocht ze in een Indiase supermarkt. Ook deze kan je prima vervangen door een andere soort linzen zoals rode linzen. Dan moet de kooktijd wel aangepast worden, andere soorten linzen hebben langer of net minder lang nodig. Van zodra de linzen zacht zijn en bijna weggesmolten zijn, is het klaar!

Voor 6 personen
15 minuten werk + 2 uur stoven
Voor de linzen:
500 gram gele linzen: Toor dal
1 liter water
3 cm gember
2 tenen look
2 ajuinen
Zout naar smaak
Voor de tadka:
5 eetlepels olie
1 theelepel zwarte mosterdzaadjes
1/2 theelepel venkelzaad
1/2 theelepel korianderzaad
1/2 theelepel komijnzaad
1 theelepel curry blaadjes
1/2 theelepel fenegriekzaadjes
2 gedroogde chili's
Zout naar smaak
Voor erbij:
Verse koriander
Verse groene chilipeper
Basmati rijst
Roti/naan
Maak de linzenstoofpot:
Spoel de linzen grondig.
Snipper de ajuin, plet de look en rasp de gember.
Doe dit in een grote pot en laat dit even aanstoven, tot de ajuin glazig is.
Voeg het water en de linzen toe.
Laat dit 1,5 a 2 uur stoven, tot de linzen zo goed als weggesmolten zijn.
Voeg meer water toe indien je een lossere consistentie wil. Naar mijn mening kan dit ook een super lekkere soep zijn, als je nog eens 1 liter water toevoegd!
Maak de tadka:
Doe de olie in een pan en verwarm op middelhoog vuur.
Voeg alle specerijen toe (behalve de chili) en bak dit tot de geur vrij komt en de mosterdzaadjes poffen zoals popcorn. Dit duurt 2 a 3 minuten.
Voeg de chilipeper toe en laat deze nog 30 seconden mee bakken.
Giet de tadka bij de dal en meng goed.
Of hou deze opzij en versier de dal ermee, zoals ik op de foto deed, en meng het daarna pas erdoor.
Versier de tadka dal met groene chilipeper en verse koriander.
Serveer met basmati rijst en/of roti.
Extra tip: dit gerecht is uitstekend om in te vriezen.
























Opmerkingen