Super sappig spek
- Leen
- 20 sep
- 2 minuten om te lezen

Ik had nog een groot stuk buikspek in de vriezer, en maakte deze klaar in de airfryer (kan natuurlijk ook in de oven). Het resultaat was het sappigste en lekkerste spek dat ik ooit gegeten heb. In combinatie met Chinese kool en een spicy sausje was dat voor mij perfect.
Voor 4 personen
1.5 uur werk
600 gram buikspek zonder zwoerd
1 theelepel zout
1 theelepel azijn
Voor de saus:
1 groene chilipeper
2 eetlepels vissaus
Sap van 1 limoen
2 eetlepels honing
2 eetlepels sojasaus
Voor erbij:
Rauwe Chinese kool
Koriander
Rode chilipeper
Prik gaatjes in het vet van het spek.
Smeer dit in met azijn met behulp van een borsteltje, dit helpt met de kleuring.
Strooi het zout hier over, terwijl het spek bakt druipt het gezouten vet naar beneden.
Maak een bootje met aluminiumfolie. Zodat de randen en onderkant van het spek bedekt zijn maar de bovenkant vrij. Dit vermijdt uitdrogen en vangt al het vet op.
Plaat het spek met het vet naar boven in het bootje.
Zet het bootje met het spek in de airfryer.
Bak 1 uur op 150 graden.
Bak nog eens 10 minuten op 210 graden voor de kleur.
Snij het spek in schijven en serveer.
Tip: Hou het vet zeker bij om in te bakken!
Extra tip: kan ook in de oven, bak het spek 1 uur en 15 minuten op 170 graden, en dan 5 minuten onder de grill.
Maak de dressing:
Snij de chilipeper in ringen en doe in een kommetje.
Doe hierbij de vissaus, honing, sojasaus en limoensap. Warm eventueel lichtjes op zodat de honing smelt en de saus makkelijker mengt.
Werk af met bladeren chinese kool, koriander en rode chilipeper.
Maak een wrap van het spek en koriander. Dip in de saus.






















Opmerkingen