top of page

"Sarma": gevulde druivenbladeren

Foto van schrijver: Leen Leen

Het heeft lang geduurd voor ik dit gerecht durfde maken, het leek me zo intimiderend veel werk. Ik eet het ZO graag dus heb me er toch eens aan gezet en het viel eigenlijk echt wel mee. Tijdrovend ja, maar eens je het rollen onder de knie hebt gaat het vanzelf!


Voor 4 a 5 personen

2 uur werk


400 gram druivenbladeren (uit een bokaal)

400 gram lam of rundsgehakt

1 ui

2 tenen knoflook

30 gram verse peterselie + enkele blaadjes voor de afwerking

30 gram verse koriander

300 gram kort korrelige rijst (niet gekookt)

2 eetlepels tomatenconcentraat

600 ml water

3 citroenen

Peper en zout naar smaak



✨️ Haal de druivenbladeren uit de bokaal en haal ze uit elkaar. Spoel goed. Laat een nacht trekken in de koelkast in een grote kom water. Dit is om ze minder zout te krijgen.

✨️ Doe de koriander, peterselie, ui en knoflook in een hakmolentje en hak tot alles goed fijn is.

✨️ Doe dit in een kom met het gehakt en de rijst, meng goed en kruid af met peper en zout naar smaak.

✨️ Neem een grote pot en bedek de bodem met 1 laag druivenbladeren. Gebruik hier voor de gescheurde of te kleine druivenbladeren.

✨️ Maak de rolletjes: leg een druivenblad voor je uit, doe hier in ongeveer 1 theelepel gehakt mengsel. Klap de zijkanten naar binnen en rol op. Niet te strak, de rijst zet uit tijdens het koken.

✨️ Schik alle rolletjes mooi in de pot.

✨️ Meng het water met het tomatencontraat en het sap van 1 citroen. Giet dit over de rolletjes.

✨️ Snij een citroen in schijfjes en leg ze op de rolletjes.

✨️ Plaats een bord er op om ze onder her vocht te houden. Plaats het deksel op de pot.

✨️ Kook gedurende 1.5 uur op laag vuur, tot de rolletjes al het vocht opgeslorpt hebben.

✨️ Serveer met yoghurt, nog citroen en enkele blaadjes peterselie.


コメント


Welkom op mijn blog! Hier deel ik graag mijn ideeën en recepten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Bedankt om je in te schrijven voor de nieuwsbrief​

  • Instagram
  • TikTok

© 2035 by Poise. Powered and secured by Wix

bottom of page