
Naan is indisch plat brood, vaak gegeten bij curry's. Peshwari naan is een gevulde versie daarvan, met rozijnen en noten. Ik bestel deze altijd wanneer wij indisch gaan eten en vond dat het eens dringend tijd was om dit eens zelf te maken. Ik maakte er onmiddellijk genoeg om in te vriezen.
Voor mijn lezers uit Nederland, in het Vlaams refereren we naar India als "Indisch", en naar Indonesiƫ als "Indonesisch". Om verwarring te voorkomen.
Voor 8 stuks
40 minuten werk + 1 uur rijzen
Voor het deeg:
600 gram bloem
300 gram yoghurt
250 ml water
7 gram droge gist
Zout
1 theelepel suiker
50 gram bloem om te strooien
Voor de vulling:
50 gram amandelen
50 gram kokos
50 gram rozijnen
50 gram boter
1 eetlepel bruine suiker
Extra: gesmolten boter
āØ Maak het deeg:
āØ Warm het water lichtjes op in de microgolf en doe het zakje gist er bij. Meng goed. Laat 5 minuten staan.
āØ In een kom, meng de bloem, yoghurt, zout, suiker en water met gist.
āØ Kneed 10 minuten met de hand of 3 minuten met een keukenmachine met de deeghaak.
āØ Het deeg zal een beetje plakkerig aanvoelen maar dit komt in orde met wat geduld.
āØ Laat het deeg een uur rijzen met een handdoek over de kom heen.
āØ Maak ondertussen de vulling:
āØ Doe de kokos, amandelen, rozijnen, boter en suiker in een hakmolentje en mix tot het bijna een pasta is.
āØ Zet opzij.

āØ Bestrooi tijdens alle stappen het werkvlak met voldoende bloem zodat het deeg niet plakt.
āØ Verdeel het deeg in 8 bolletjes.
āØ In je hand, maak van het bolletje een "kommetje" en doe er een dikke eetlepel van de vulling in. Knijp het deeg bij elkaar tot het bolletje dicht is. Herhaal dit tot het deeg en vulling op zijn.
āØ Rol met een deegrol elk bolletje tot ongeveer 0,5 cm dikte uit.
āØ Zet een pan op middelhoog vuur.
āØ Strijk een beetje water op 1 kant van het deeg en leg deze in de pan met de natte kant eerst. Dit helpt om een krokante korst te vormen. Olie is niet nodig.
āØ Wanneer de naan goudbruin gebakken is en er vormen zich bellen, draai ze om.
āØ Bak tot de andere kant ook mooi gekleurd is.
āØ Bestrijk ze met gesmolten boter en serveer.
Opmerkingen