top of page

"Pani Puri": Indische knapperige gevulde bolletjes

  • Foto van schrijver: Leen
    Leen
  • 18 mei
  • 2 minuten om te lezen

Als je ooit Indische streetfood hebt geprobeerd , dan ken je vast Pani Puri! In het Engels wordt dit gerecht soms "water balls" genoemd.


Deze knapperige, holle bolletjes (puri) worden gevuld met een kruidige aardappel-kikkererwtenmix en daarna overgoten met pittig, verfrissend muntenwater (pani). Eén hap en je proeft een combinatie van kruidig, zuur, pittig en hartig tegelijk!


Pani Puri is niet zomaar een snack, het is een ervaring. Je eet ze in één keer, zodat de smaken zich perfect mengen in je mond. Dit gerecht is leuk om te maken en nóg leuker om te eten!


Voor de lezers uit Nederland:

In Vlaanderen betekent "Indisch" hetzelfde als "Indiaas". in Nederland en verwijst het naar India en zijn cultuur. In Nederland betekent "Indisch" iets uit Indonesië, en in Vlaanderen heet dit "Indonesisch". Aangezien ik een Vlaamse ben, zeg ik dus "Indisch" :)


Voor 25 bolletjes


1 zakje pani puri schelpjes, deze kan je kopen in elke Indische winkel. Op de zak kan staan: puri of golgappa.


In de kruidenmengeling zit: zout, mango poeder, komijn, kala namak, asafoetida, peper, munt, kruidnagel en cardemon.


Voor de vulling:

1 eetlepel van de pani puri kruidenmengeling

1 blik kikkerewten

300 gram aardappelen

1 rode ajuin

20 gram koriander

2 eetlepels boondi (gebakken krokante linzen) of tempura kruimels.


Voor het pani puri water:

1 eetlepel van de pani puri kruidenmengeling

600 ml water

1 citroen

1 plakje gember

30 gram verse koriander

30 gram verse munt

1 groene chilipeper (jalapeno of spaanse peper)

1 eetlepel tamarinde pasta

1 eetlepel suiker

Zout naar smaak



✨️ Frituur de schelpjes in een laag hete olie, blijf voorzichtig roeren. na enkele seconden zijn ze al klaar. Laat uitlekken op keukenrol.


Maak het aardappel mengsel:

✨️ Schil en kook de aardappelen tot ze gaar zijn. Giet af en doe in een kom.

✨️ Snij de rode ui zo fijn mogelijk en doe bij de aardappelen.

✨️ Doe de kikkererwten, boondi en de kruidenmengeling bij de aardappelen.

✨️Snij de koriander fijn en voeg toe.



Maak het pani puri water:

✨️ Doe alle ingredienten voor het pani puri water in een grote maatbeker en mix met een staafmixer tot alles fijn is.

✨️ Zeef het pani puri water.


Hoe eet je ze?

✨️ Maak met je duim een gat in een schelpje, vul met aardappel mengsel en pani puri water. Eet onmiddellijk en in 1 hap op.


Ps: als je meerdere gasten hebt kan je het pani puri water in aparte schaaltjes doen of in sauspotjes. Hier waren enkel mensen aanwezig waar we niet vies zijn van elkaar ;)

Comentários


Welkom op mijn blog! Hier deel ik graag mijn ideeën en recepten!

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief

Bedankt om je in te schrijven voor de nieuwsbrief​

Voor dagelijkse updates, volg me op sociale media:

  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok

© 2025 by Poise. Powered and secured by Wix

bottom of page