Mille feuille van aardappel
- Leen
- 1 dag geleden
- 2 minuten om te lezen

oke, toch wel al het zotste bijgerecht dat ik al gemaakt heb. honderden laagjes super dunne aardappel, met een zeer krokante korst. Het is veel werk, maar kan op voorhand. De ultieme kroket variatie voor de feestdagen?
Voor 4 a 6 personen
2 uur werk verdeeld over 2 dagen
1kg aardappel (vastkokend)
125 gram boter
1 takje tijm
2 tenen look
Zout en peper naar smaak
Plet de look.
Smelt de boter, laat de tijm, look, peper en zout erin infuseren gedurdende enkele minuten.
Schil de aardappelen en snij ze in super dunne schijfjes met een mandoline. Spoelen is niet nodig.
Doe alle aardappelschijfjes in een kom.
Giet hierover de boter.
Meng alles goed door elkaar, best met je handen, om te voorkomen dat de schijfjes breken.
Bedek een bakblik (zoals voor cake) met bakpapier.
Doe hierin de aardappelschijfjes, je kan dit er gewoon instorten. De schijfjes komen vanzelf goed terecht.
Duw goed aan.
Plaats zoveel mogelijk gewicht op de aardappelen, gelijkmatig verdeeld. Ik gebruikte een tweede bakblik vol met bakparels. De aardappelen moeten tijdens heel het bakproces goed aangeduwd blijven.
Bak dit in de oven op 160 graden, gedurende 2 uur en 30 minuten.
Laat de aardappelen volledig afkoelen, zet ze een nachtje in de koelkast. Het gewicht mag er dan af.
Haal de aardappelen voorzichtig uit de vorm. Het bakpapier zal een beetje plakken, trek het er voorzichtig af.
Snij mooie rechthoeken van de aardappelen.
Eventueel kan je ze nu invriezen (los van elkaar) tot de moment dat je ze wil bakken.
Frituur ze op 190 graden, tot ze krokant en goudbruin zijn.
Enkele dingen om op te letten zodat ze niet uit elkaar vallen:
Bak er niet teveel tegelijk zodat de temperatuur van de olie niet zakt.
Zorg dat ze elkaar niet raken tijdens het bakken.
Zo weinig mogelijk omscheppen de eerste minuten, zodat ze een stevige korst krijgen.
Je kan ze ook in airfryer bakken:
8 minuten op 180 graden.
















Opmerkingen