"Menemen": Turkse eieren met tomaat
- Leen
- 24 okt 2024
- 1 minuten om te lezen

Turks ontbijt is volgens mij het beste ontbijt ter wereld. Allemaal kleine elementen zoals feta, olijven, soorten brood en confituur, veel groenten en fruit en vaak ook dit gerecht, menemen. Een gerecht met onder andere eieren en tomaat.
Ik vond honderden variaties op internet. Met verse tomaten of uit blik, met kaas erop, met pikante pepers, met paprika puree er bij, met pul biber ... ik maakte mijn versie. Met maar 5 hoofdingredienten, olie en pezo tel ik niet mee ;)
Voor 2 personen als stevig ontbijt, met (Turks) brood
20 minuten werk
4 eieren
4 tomaten
1 groene paprika (of 2 Turkse milde pepers)
1 ui
Handje verse platte peterselie
Goeie scheut olijfolie
Peper en zout
āØļø Snij de tomaten in grove stukken.
āØļø Snipper de ui.
āØļø Snij de paprika in kleine blokjes.
āØļø Hak de peterselie.
āØļø Doe de olijfolie in een pan en zet op hoog vuur.
āØļø Stoof de ui kort aan, tot ze glazig is.
āØļø Doe de paprika er bij en laat enkele minuten mee bakken.
āØļø Zet het vuur nu laag en voeg de tomaten toe. Laat 15 minuten sudderen tot alles zacht is.
āØļø Kruid met peper en zout.
āØļø Breek en kluts de eieren in een kommetje.
āØļø Giet de eieren bij het tomatenmengsel en roer om, tot de eieren gaat zijn maar nog smeuĆÆg. Zet het vuur uit. Door de overgebleven hitte garen de eieren nog wat verder.
āØļø Werk af met de peterselie.
āØļø Serveer met krokant Turks brood. Ik had er geen meer ;(
Comments