top of page

"Kimchi": pittige gefermenteerde kool

Foto van schrijver: Leen Leen



Kimchi mag uiteraard niet ontbreken tijdens de Koreaanse week. Ik maak ze al jaar en dag zelf en heb al verschillende recepten uitgeprobeerd en zo tot "mijn eigen" recept gekomen. Naar mijn mening een makkelijk en doenbaar recept zonder heel veel speciale ingrediënten. Wat onvervangbaar is, zijn de Gochugaru - Koreaanse chilivlokken. Ik kan niet zo goed tegen het Koreaanse niveau van spice, dus gebruik wat minder chilivlokken dan dat ze normaal doen. Daardoor is mijn kimchi minder vuurrood maar daarom niet minder lekker.


Ik kies om geen papje van rijstmeel of aardappelen te maken, ik gebruik "kimchi sap" zelfs vaker dan de kimchi zelf en heb dus graag een resultaat met veel sap.


Kimchi is een lacto-gefermenteerd product, daardoor zitten er allerlei goede bacteriën in die super zijn voor de darmflora. Ik leg uit hoe je de kimchi goed kan laten fermenteren.


We beginnen met zout, voor een goede fermentatie is een minimum percentage van 2,5% zout nodig op het gewicht van het product. Door de kool op voorhand te laten weken in zout gaan er al heel wat potentiële slechte bacteriën dood. Door ook sojasaus en vissaus toe te voegen, bevat de kimchi voldoende zout voor een veilige fermentatie.



Het is dan belangrijk om de kimchi enkele dagen op het aanrecht te laten fermenteren, ik doe dit 4 a 5 dagen. laat zeker twee keer per dag je potten kimchi "boeren", zeker als je klikpotten gebruikt. Anders is er risico dat je potten ontploffen, we willen geen kimchi aan het plafond :)

Wanneer je de kimchi boert, zal je zien dat er heel wat bubbels naar boven komen (zie video hier boven), dit is super goed! Dat wil zeggen dat de lacto bacteriën leven.



Voor 5 a 6 potten

2 uur werk + enkele dagen boeren


2 chinese kolen (1,4 kilo)

15 gram zout


2 wortelen

1/2 daikon

4 lente ui


50 gram Gochugaru (Koreaanse chilivlokken)

5 tenen look

20 gram gember

50 ml vissaus

50 ml lichte sojasaus

2 eetlepels suiker


✨ Snij de Chinese kool in de lengte twee keer door en snij dan de kool in hapklare stukken.

✨ Was ze grondig en doe in een kom.

✨ Voeg het zout toe en masseer het er goed in. Laat een uur rusten.

✨ Bereid ondertussen de andere groenten voor: Schil de daikon en wortel. Snij de daikon in halve maantjes en de wortel in lucifers. Snij de lente ui in grove stukken.

✨ Maak het "papje": doe de gember (dat mag met de schil), look (zonder schil), gochugaru, visssaus, sojasaus en suiker in een hakmolentje en mix tot je een gladde substantie hebt.

✨ Spoel de koel goed af onder koud water om het meeste zout er af te spoelen.

✨ Meng de andere groenten en het papje er goed onder, masseer goed in (gebruik handschoenen)


✨ Prepareer je potten; Was ze grondig met heet water.

✨ Doe in elke pot kimchi, druk goed aan, laat ongeveer 2 cm vanboven vrij. Om overlopen te voorkomen.

✨ Laat de potten op het aanrecht fermenteren gedurende 5 dagen, laat twee keer per dag boeren.

✨ Na 5 dagen mogen de potten in de koelkast bewaard worden, dit blijft echt maaaaanden goed.

Comentarios


Welkom op mijn blog! Hier deel ik graag mijn ideeën en recepten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Bedankt om je in te schrijven voor de nieuwsbrief​

  • Instagram
  • TikTok

© 2035 by Poise. Powered and secured by Wix

bottom of page