Zelfgemaakte gourmet schotel 🌟
- Leen
- 1 dag geleden
- 3 minuten om te lezen

Gegarandeerd, elk jaar met oudjaar eten wij gourmet/raclette. Meestal koop ik een schotel maar dit jaar maak ik ze helemaal zelf! Ik maakte 3 soorten met vlees, 1 soort met vis en 1 vegetarische optie. In combinatie met nog wat extraatjes zoals krieltjes in zoutkorst en kruidenbotersnoepjes is dit helemaal af. Straks doe ik er nog krokant stokbrood en natuurlijk raclette kaas bij.
Vlees:
Bulgogi style rib eye
Kip-kaas-chorizo burgertjes
Asperges met spek
Vis:
Zalm met citroen en olijfolie
Vegetarisch:
Broccoli-aardappel rondo
Extraatjes:
Kruidenboter snoepjes
Krieltjes in zoutkorst
Het voordeel is, dat je al deze elementen op voorhand kan maken. Maak een mooie schotel en plaats ze bedekt in de koelkast. Ik heb er zelf voor gezorgd dat elke soort vlees afgescheiden wordt door iets van groenten of aardappelen die ook gebakken worden. Allessinds: leg niks onbedekt tegen elkaar dat niet gebakken wordt (ivm voedselveiligheid).
Als je werkt met vers vlees, kan je al deze dingen ook op voorhand maken en inviezen.
Ik tel per persoon 6 a 7 stukjes vlees (ongeveer 200 gram), met brood, groenten, aardappelen en kaas erbij. De foto is een schotel voor 3 personen.
Voor 5 a 6 personen (foto is voor 3 personen)
1 uur werk

Vegetarische broccoli rondo's:
350 gram aardappel
250 gram broccoli
1 ei
2 eetlepels maiszetmeel
Zout en peper naar smaak
3 eetlepels paneermeel
1/2 theelepel gedroogde dille
1/2 eetlepel gedroogde basilicum
1/2 eetlepel gedroogde peterselie
Schil de aardappel en snij ze in blokjes.
Breng water een de kook en doe de aardappel erin. Laat 10 minuten koken.
Snij ondertussen de broccoli in heel kleine roosjes.
Voeg toe en laat nog 3 a 4 minuten koken.
Giet af.
Prak de aardappel en broccoli, er mogen gerust nog wat stukjes inzitten.
Voeg de maizena en ei toe.
Kruid naar smaak met peper en zout.
Vorm burgertjes van het mengsel, ongeveer de grootte van een pingpongbal. Het mengsel zal een beetje plakken, maar met natte handen gaat beter.
Meng het paneermeel met de kruiden. Haal elk burgertje door het paneermeel.
Kip-kaas-chorizo burgertjes:
400 gram kippengehakt
150 gram geraspte cheddar
1/2 theelepel gerookt paprikapoeder
1/2 theelepel mild paprikapoeder
1/2 theelepel gedroogde oregano
1/4 theelepel gedroogde tijm
1/4 theelepel komijn
Chilivlokken naar smaak
1 teen look
Zout en peper naar maak
3 eetlepels paneermeel
1 eetlepel zoete paprikavlokken (te koop bij een Turkse supermarkt: tatlı toz biber)
1 eetlepel mild paprikapoeder
Plet de look en hak ze fijn.
Meng het gehakt met de geraspte kaas, look en alle kruiden.
Vorm burgertjes van het mengsel, ongeveer de grootte van een pingpongbal.
Meng het paneermeel met de paprikavlokken en het paprikapoeder. Haal elk burgertje door het paneermeel.
Bulgogi stijl rib eye spiesjes:
1 rib eye van ongeveer 400 gram
3 eetlepels bulgogi saus uit een potje. Of maak ze zelf, recept vind je hier.
Sesamzaadjes
Snij de rib eye in blokjes van ongeveer 2 op 2 cm.
Steek 5 stukjes vlees op een stokje, herhaal tot het vlees op is.
Smeer in met de saus.
Versier met sesamzaadjes.
Zalm met citroen en olijfolie:
2 zalm filets van ongeveer 250 gram elk
Zeste van 1 citroen
Zout en peper naar smaak
4 eetlepels olijfolie
Snij de zalm in blokjes van 3 op 3 cm, met opzet wat groter dan het vlees omdat ik graag wil dat de zalm nog wat roze is vanbinnen na het bakken.
Steek 4 stukjes vis op een stokje, herhaal tot de vis op is.
Smeer in met olijfolie.
Rasp de citroen rechtstreeks over de zalm.
Kruid naar smaak met zout.
Asperge-spek rolletjes:
250 gram dunne groene asperges
100 gram ontbijtspek
Maak pakettjes van 3 asperges en rol deze in een sneetje ontbijtspek.
Herhaal tot de asperges op zijn.
Voorkoken is niet nodig als je graag beetgare asperges eet. Als je graag zachte asperges eet, kan je ze eerst 2 minuten voorkoken voor je ze in het spek rolt.
Voor erbij:
Enkele schijven courgette
Enkele roosjes rauwe broccoli
Enkele takjes verse peterselie en dille, als decoratie
Enkele champignons
Raclette kaas
Krokant stokbrood





















































Opmerkingen