
🩷 English below under the dutch recipe 🩷
Ik maak af en toe graag een kaasplankje om te eten wanneer we een film kijken. Wanneer ik in de winkel ben en ik zie iets leuks om onze plankjes wat feestelijker te maken, probeer ik dit graag uit.
Dit type crackers had ik eens gekocht, en dat was enorm duur voor een kleine hoeveelheid. Ik was op zoek naar een manier om deze zelf te maken. Nadat ik tientallen filmpjes en recepten gelezen had ben ik aan de slag gegaan. Ik laat jullie graag zien hoe je deze maakt en wat mijn bevindingen zijn.
Ik begin met een basis deeg, en dan kan er gespeeld worden met de kruiding, soorten gedroogde vruchten en noten. Respecteer wel de hoeveelheden. Deze zijn vegan, maar kunnen eventueel gemaakt worden met koemelk in plaats van amandelmelk, en honing in plaats van agave.
Voor 40 a 50 grote crackers.
40 minuten werk + 1 uur en 40 minuten in de oven
Basisdeeg:
175 gram tarwe bloem
120 gram rogge bloem
2 theelepels bakpoeder
470 ml amandelmelk
70 ml agave siroop
Kruiding, ik gebruikte:
1 theelepel zout
1/2 theelepel gemalen peper
2 eetlepels dukkah
Zeste van 1 citroen
150 gram gedroogde vruchten, ik gebruikte:
50 gram veenbessen
50 gram gedroogde abrikozen, in kleinere stukjes gesneden
50 gram rozijnen
150 gram noten, ik gebruikte een notenmengeling met o.a. cashewnoten, paranoten, walnoten, amandelen...
✨ Verwarm de oven voor op 160 graden.
✨ Begin met alle droge ingrediënten: de tarwe en rogge bloem, bakpoeder, kruiding, noten en vruchten. Meng goed.
✨ Voeg de natte ingrediënten toe: de amandelmelk en agave siroop.
✨ Stort het deeg in een vorm. Gebruik bij voorkeur een vorm in silicone.
✨ Bak gedurende 1 uur en 10 minuten op 160 graden.
✨ Laat volledig afkoelen en haal uit de vorm.
✨ Je kan de crackers voorzichtig snijden met een snijmachine op 5 mm of met de hand. Wanneer je ze wil snijden met de hand, raad ik aan het broodje eerst een uur in de diepvriezer te plaatsen.
✨ Leg de crackers open op een bakplaat.
✨ Verwarm de oven voor op 140 graden.
✨ Bak ze 15 minuten, draai ze om en bak nog eens 15 minuten.
✨️ Wanneer ze net uit de oven komen zijn ze nog niet helemaal krokant. Laat ze even vijf minuten afkoelen, dan worden ze wel krokant.
✨ Ze zijn enkele dagen te bewaren in een luchtdichte doos op kamer temperatuur. Of bewaar ze ongebakken in de diepvriezer en bak af wanneer je ze wil serveren.
Luister hoe krokant!
Extra tip: Gooi de gebroken crackers en kruimels niet weg! Bak deze ook af en eet als ontbijt met wat yoghurt.

Recipe in English:
I love making a cheese and meat board when my partner and I a movie together. I am always on the hunt for interesting new things to put on my boards. I recently bought these type of crackers and they were so expensive.... here is how to make them at home.
I start with a base batter and add fruits and nuts. Feel free to play with the type of dried fruits, nuts and spices.. But please respect the quantities. These are vegan but can be made with cows milk or honey.
For 40 to 50 big crackers
40 minutes of hands on work + 1 hour and 40 minutes in the oven
Base dough:
175 grams of wheat flour
120 grams of rye flour
2 teaspoons baking powder
470 ml almond milk
70 ml agave syrup
Spices, I used:
1 teaspoon salt
1/2 teaspoon pepper
2 tablespoons dukkah
Zest of one lemon
150 grams dried fruits. I used:
50 grams cranberries
50 grams dried apricots, cut into smaller pieces
50 grams raisins
150 gram nuts. I used a mix of walnuts, pecan nuts, almonds, brazil nuts...
✨ Prehreat the oven to 160 degrees celcius.
✨ Mix all dry ingredients: the wheat and rye flour, baking powder, spices, nuts and fruits. Mix well.
✨ Add the wet ingredients: the agave syrup and almond milk. Mix well.
✨ Pour the batter into a mold. preferably a silicone one.
✨ Bake for 1 hour and 10 minutes.
✨ Let cool completely before taking out of the mold and slicing. I left it on the counter overnight.
✨ Slice the crackers with a slicing maching at 5 millimeter. You can cut them by hand with a serrated knife, but I advise freezing the loaf for one hour beforehand.
✨ Spread out the crackers on a baking sheet.
✨ Preheat the oven at 140 degrees celcius.
✨ Bake the crackers for 15 minutes, flip and bake another 15 minutes.
✨️ They will not be crispy when they come out of the oven. They will crisp up when you let them cool down for five minutes.
✨ Store them in an airtight container for a few days OR freeze them unbaked and bake when you want to serve them.
LIsten how crispy
Extra tip: don't throw out the broken crackers and crumbs, bake them and eat for breakfast with yoghurt.

Dag Leen, hoe lang was het bakblik dat je gebruikte? Dan kan ik even een berekening maken naar mijn eigen formaat. Dank je wel! Ik ben erg benieuwd. Ziet er goed uit..