
Cacık is de Turkse neef van de Griekse tzatziki, er zijn wel enkele verschillen die soms voor discussie zorgen op internet. Vooral over welke van de twee het lekkerste is, maar dat laat in in het midden. Om te beginnen is cacık veel losser van consistentie als tzatziki, en word er gedroogde munt toegevoegd in plaats van dille. De consistentie van de cacık hangt af van de kok, en of je eerder een dip of soep wil. Tenslotte wordt de komkommer in cacık vaak in stukjes gesneden, en voor in tzatziki geraspt. In sommige regio's in Turkije wordt de komkommer toch geraspt, dit kan je dus zelf kiezen.
Voor 6 personen als bijgerecht
10 minuten werk
250 gram volle yoghurt
50 ml water
3 turkse komkommer of 1 grote komkommer
1 eetlepel gedroogde munt
2 teentjes knoflook
Scheutje olijfolie
✨ Was en snij de komkommer in zeer fijne blokjes, doe ze in een kom?
✨ Plet de knoflook tot moes en voeg toe.
✨ Voeg de yoghurt, water, munt, en olijfolie toe en meng goed.
✨ Versier eventueel met nog wat gedroogde munt en olijfolie.
Geweldig