
Ik kreeg van enkelen de vraag hoe ik mijn babyvoeding maak dus dacht dat ik het best eens uitschrijf.
Ik heb 2 dochters, de oudste is 3 jaar en de jongste is 8 maanden. Ik maak altijd veel babyvoeding op voorhand, die ik dan invries.
Normaal gezien maak ik deze "baby meal prep" een keer per maand, en maak dan ongeveer 20 a 25 porties in enkele uren tijd. Deze keer maakte ik 5 verschillende soorten en ben er een dikke 2 uur mee bezig geweest.
Ik leg mijn algemene werkwijze uit en ook vijf specifieke recepten.
Ik volg als leidraad het advies van kind en gezin, maar neem dit wel met een korreltje zout. Ik doe wat ik zelf juist acht en wat het beste is voor mijn kind op dat moment.
Zelf doen we met beide dochters een combinatie van de Rapley methode (of baby led weaning) en puree. Vanaf 6 maanden zijn we pas gestart met puree en tegelijk ook met de Rapley methode. De oudste krijgt nu natuurlijk geen puree meer en is een zeer makkelijke en avontuurlijke eter, ik geloof dat deze methode voor onze kindjes de juiste methode is. Elk kind is anders.
De bakjes die ik gebruik zijn slagersbakjes van 300 gram, die kan je kopen bij AVA of online. Let op dat je ook dekseltjes koopt, die zijn vaak apart te koop. De bakjes was ik af en hergebruik ik. Ik doe er ook stoofvlees, spaghettisaus... enzo in. Wanneer ze rood verkleurd zijn, gebruik ik deze enkel nog voor andere rode dingen. Op elk bakje schrijf ik wat het is, anders vergeet ik zeker en vast wat het is :)
Ik probeer steeds bio groenten te kopen, maar koop vooral wat beschikbaar is en op dat moment haalbaar. Is het beter om elke dag verse groentenpap te maken? misschien wel, maar op deze manier heeft ze consistent elke dag groentenpap gemaakt door mama en is het voor mij niet te veel werk. Door in te vriezen onmiddellijk na het maken, is er minimaal vitamineverlies.
Algemeen doe ik 40% groenten, 30% vlees of andere proteïne en 30% koolhydraten. Ik gebruik steeds onbewerkt en ongekruid vlees en vis, dus kipfilet, steak, zalmfilet, koteletjes... met uitzondering van gehakt. Ongeveer, ik meet niets af.
Voor een bakje van 300 gram is dat dan 120 gram groenten, 90 gram vlees en 90 gram koolhydraten. Meestal eet ze dit bijna helemaal op. Mijn oudste dochter at niet zo graag groentenpap, zij at maar 200 gram en dan gebruikte ik dus kleinere bakjes.
Ik voeg aan elke portie ook een dikke eetlepel goede olijfolie of boter toe. Dit voor een vlotte stoelgang en extra vetten.
Ik voeg (nog) geen andere kruiden toe, al heb ik er geen probleem mee. Mijn dochter eet ook mee aan tafel met ons (rapley methode, of baby led weaning) en dan pas ik niets aan en krijgt ze dus het eten met kruiding.
De aardappelen kook ik gewoon af, de groenten stoof ik in water en gebruik dat vocht om de groentepap wat losser te maken, zo is er minimaal vitamineverlies.
Zorg dat de bakjes helemaal tot boven gevuld zijn, om vriesbrand te voorkomen. Laat ze ook volledig afkoelen voor je ze sluit en in de vriezer plaatst, tegen verzuring.
Wanneer ik ze wil voeden, haal ik een bakje uit en warm dit 4 minuten op 350 watt op, zodat het ontdooid is maar niet te warm. Het is dan nog zeker 48 uur goed in de koelkast.
Onze dag indeling ziet er ongeveer zo uit (aan 8 maanden)
7u: fles
10u: rapley methode ontbijt (
11u: potje groentenpap
15u: fruitpap
18u: rapley methode mee van tafel
21u: fles en slapen
Omdat mijn dochter al 8 maanden is probeer ik de puree niet helemaal glad te mixen, toen ze jonger was deed ik dit wel. Op de foto zie je nog "tussen te twee" puree :) Vanaf 1 jaar bouw ik de puree af en zal ze enkel nog voeding in stukjes krijgen.
Om te zorgen dat het vlees in super kleine stukjes is, doe ik eerst het vlees in mijn hakmolentje en hak dit en voeg dan pas de koolhydraten en de groenten toe. Hier onder geef ik enkele concrete voorbeelden.

Aardappel + broccoli + zalm + olijfolie.
Voor 5 porties
450 gram bloemige aardappelen
450 gram zalmfilet zonder huid
600 gram broccoli (ongeveer 2 stuks)
5 a 6 eetlepels olijfolie
Kook de aardappelen af tot ze gaar zijn.
Bak de zalm in een pan tot ze gaar is.
Stoof de broccoli in water tot ze gaar is. Gebruik ook de stam van de broccoli.
Doe eerst de zalm in een hakmolen en hak tot het kleine stukjes zijn.
Voeg de aardappelen en broccoli toe en hak tot een groffe of gladde puree naar keuze. Voeg eventueel wat kookvocht toe.
Zoete aardappel + wortel + kipfilet + boter
Voor 5 porties
450 gram zoete aardappel
450 gram kipfilet of dijfilet
600 gram wortelen
5 a 6 eetlepels boter
a. Kook de zoete aardappelen af tot ze gaar zijn.
b. Stoof de wortelen in wat water tot ze gaar zijn. Snij ze heel fijn, dan gaat het sneller.
c. Pocheer of bak de kip tot ze gaar is.
d. Doe eerst de kip in een hakmolen en hak tot het kleine stukjes zijn.
e. Voeg de zoete aardappelen, wortel en boter toe en hak tot een groffe of gladde puree naar keuze. Voeg eventueel wat kookvocht toe.
Pasta + paprika + tomaat + rundvlees + olijfolie
Voor 5 porties
450 gram gekookte pasta = 220 gram ongekookt (ik gebruikte vermicelli, mixt makkelijker)
450 gram rundsgehakt
400 gram verse tomaten
200 gram paprika
5 a 6 eetlepels olijfolie
Kook de pasta gaar, dit mag voorbij al dente zijn.
Bak het gehakt in een pan zonder olie. Op middelhoog vuur zodat deze niet te veel kleur krijgt.
Snij de tomaat en paprika in blokjes, stoof in een pan tot alles gaar is en een saus vormt.
Doe het gehakt in een hakmolentje en mix het tot kleine stukjes.
Voeg de tomatensaus, pasta en olijfolie toe en mix tot een groffe of gladde puree. Voeg eventueel wat kookvocht toe.
Aardappel + erwt + brocoli + kotelet + boter
Voor 5 porties
450 gram bloemige aardappelen
450 gram varkenskotelet
300 gram erwten
300 gram broccoli (ongeveer 1)
5 a 6 eetlepels boter
a. Kook de aardappelen gaar. Voeg de laatste 5 minuten de erwten toe.
b. Bak de kotelet gaar met een klein beetje boter, op middelhoog vuur zodat deze niet te veel kleur krijgt.
c. Stoof de broccoli in een beetje water.
d. Doe de varkenskotelet in een hakmolentje en hak tot het kleine stukjes zijn. Voeg de aardappelen, broccoli, erwt en boter toe en mix tot een groffe of gladde puree naar keuze. Voeg eventueel wat kookvocht toe.
Aardappel + Spinazie + kipfilet + olijfolie
Voor 5 porties
450 gram bloemige aardappelen
450 gram kipfilet of dijfilet
600 gram gehakte spinazie (uit de diepvriezer) Ik voeg graag toe dat spinazie opnieuw opwarmen gewoon oke is, dat dat niet mag is een fabeltje. Je kan natuurlijk ook verse spinazie gebruiken.
5 a 6 eetlepels olijfolie
a. Laat de bevroren spinazie ontdooien (24 uur op voorhand, in de koelkast)
b. Pocheer de kipfilet tot ze gaar is.
c. Kook de aardappelen gaar.
d. Doe de kipfilet in een hakmolentje en mix tot het kleine stukjes zijn.
e. Voeg de spinazie, aardappelen en olijfolie toe en mix tot een groffe of gladde puree naar keuze. Voeg eventueel wat kookvocht toe.
Comments