top of page

"Aligot": Franse kazige puree. Met ribeye en saus van gecarameliseerde ajuin.

Foto van schrijver: Leen Leen

Aligot is een Frans gerecht uit de L'Aubrac regio. Een smeuïge aardappelpuree met véél kaas. Ik serveerde ze met rib eye en een saus van gecarameliseerde uit. Echt feest eten, maar wel zwaar. Ideaal als je graag hebt dat je familieleden zwijgen, of om een bodemke te leggen voor je gaat naar een oudjaar feest... :) Er naast serveerde ik ook een salade met sla, tomaat en komkommer. Ter compensatie :)


Traditioneel word Aligot gemaakt met een specifieke kaas uit die regio, tomme fraîche d'Auvergne. Ik vond deze niet in de groothandel of bij de kaasboer. Ik heb heb smaakprofiel van deze kaas beschreven en de kaasboer raadde me een Belgische kaas aan, Watou. Het resultaat was heel heel lekker. Ik denk dat elke halfharde abdijkaas van koemelk hier goed bij zou werken.


Normaal gaat er ook wat knoflook in, dit heb ik niet gedaan.


De aligot en saus maakte ik volledig op voorhand. De aligot warmde ik zeer traag op een pot vlak voor het serveren terwijl ik de rib eye bakte.



Voor 4 personen

2 uur werk


Voor de aligot:

800 gram bloemige aardappelen

400 gram Watou kaas

300 ml room

100 gram boter

Peper en zout naar smaak


Voor de saus van gecarameliseerde ui:

1 kilo witte ui

500 ml rundsbouillon

Zwarte peper

50 gram boter


Voor de rib eye:

4 stuks rib eye à 200 gram elk

Boter om in te bakken

Peper en zout naar smaak


Voor de compensatie salade:

1 botersla

2 tomaten

1/2 komkommer

1 rode ui


De dag op voorhand:


Maak de saus van gecarameliseerde ui:

✨ Schil en snij de ui in ringen.

✨ Doe ze in een pot en zet op laag vuur.

✨ Laat 1 uur en 40 minuten stoven met het deksel op de pot.

✨ Roer om het kwartier eens om.

✨ Wanneer je merkt dat de uien dreigen aan te branden, voeg dan 50 ml water toe.

✨ Wanneer de uien donker van kleur zijn, zoet en rijk smaken en bijna smelten, zijn ze klaar


✨ Doe de helft van de gecarameliseerde uien in een sauspan samen met de rundsbouillon en peper.

✨ Laat 30 minuten inkoken.

✨ Mix de saus glad en voeg dan de boter en de rest van de gecarameliseerde uien toe. Proef en kruid eventueel bij.

✨ Bewaar ik een potje met deksel.


Maak de aligot:

✨ Schil de aardappelen en snij de in blokjes.

✨ Kook ze gaar in royaal gezouten water.

✨ Stamp de aardappel fijn en voeg de room en boter toe, terwijl de pot op een laag vuurtje staat.

✨ Rasp de watou en voeg toe.

✨ Roer alles goed door elkaar tot de kaas gesmolten is.

✨ Proef en kruid bij met peper en zout.

✨ Bewaar in een potje met deksel.



Vlak voor het serveren:

✨ Maak de salade door alle groenten te snijden en op een bord te plaatsen. Ik zette dit in het midden van de tafel zodat iedereen zichzelf kon bedienen.


✨ Warm de borden op in de oven op 60 graden.

✨ Zet de aligot op het vuur en verwarm zeer traag, roer af en toe goed om.

✨ Verwarm de saus.

✨ Kruid de rib eye met peper en zout langs beide kanten.

✨ Bak ze naar smaak in de boter. Snij in schijfjes om te serveren.

✨ Werk het gerecht af met verse peterselie.



Comments


Welkom op mijn blog! Hier deel ik graag mijn ideeën en recepten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Bedankt om je in te schrijven voor de nieuwsbrief​

  • Instagram
  • TikTok

© 2035 by Poise. Powered and secured by Wix

bottom of page