Een vlaamse klassieker, op mijn manier.
Voor 1 grote ovenschotel
40 minuten werk + 20 minuten in de oven
600 gram witloof
6 à 7 sneetjes hesp (ham) van goeie kwaliteit
500 ml melk
1 vlootje smeerkaas met ham smaak
250 gram geraspte emmentaler
2 eetlepels boter
2 eetlepels bloem
Peper, zout, nootmuskaat
1 theelepel kristalsuiker
✨️ Kuis het witloof: snij de kontje er af en haal de buitenste blaadjes eraf.
✨️ Stoof het witloof: leg alle stronkjes in een grote pan, giet hier over een scheutje water, de suiker, peper en zout naar smaak.
✨️ Laat dit op een laag vuur stoven, met een deksel er op. Gedurende 40 minuten of tot het witloof volledig gaar is.
✨️ Laat het witloof afkoelen tot je het kan aanraken. Vang het vocht op in een kommetje.
✨️ Rol het witloof in de hesp en schik in een ovenschaal.
✨️ Maak de kaassaus: in een pot, smelt de boter en voeg de bloem toe. Roer de hele tijd met een garde.
✨️ Voeg scheutje per scheutje de melk en het vocht van het witloof toe. Doe dit tot er een dikke bechamel saus ontstaat.
✨️ Voeg het vlootje smeerkaas, 200 gram van de kaas, peper, zout en nootmuskaat toe.
✨️ Giet de saus over de witloofrolletjes.
✨️ Doe de rest van de kaas er over en gratineer 20 minuten in een oven op 180 graden.
✨️ Serveer met puree, kroketten, frieten of brood.
Kommentare