Vlierbloesemsiroop
- Leen
- 16 mei
- 2 minuten om te lezen

Elk jaar maak ik vlierbloesemsiroop, super lekker om mocktails mee te maken. Het nu de moment, de vlierbloesems staan in bloei :)
Neem steeds schermen met bloemetjes die volledig open staan, en met zo weinig mogelijk beestjes om het kuisen makkelijker te maken. Verwerk ze onmiddellijk na het plukken.
Veel mensen wassen ze niet, maar ik heb dat wel gedaan. Ik ben vies van de beestjes.
Normale siroop is 1 deel water en 1 deel suiker, zo kan je ze heel lang bewaren in de koelkast door het hoge suikergehalte. Ik kies zelf om 800 ml water en 200 gram suiker te gebruiken, omdat ik niet hou van heel zoete siroop. Om ze lang te bewaren, doe ik ze in ijsblokvormpjes in de diepvriezer.
30 minuten werk + 48 uur trekken
Voor 1 liter siroop
15 a 20 vlierbloesem schermen
2 citroenen + extra sap van 2 citroenen
800 ml water
200 gram suiker
Knip de bloemetjes van de vlierbloesem schermen en spoel ze goed, zodat alle beestjes en vuiligheid eraf is.
Doe de vlierbloesem in een pot met het water. Snij de twee citroenen in schijfjes en doe dat er ook bij. Leg een bord op de vlierbloesems, zodat deze goed naar beneden geduwd worden.
Laat dit mengsel 48 uur op kamertemperatuur trekken.
Zeef het mengsel en doe in een pot. Warm op, maar breng het niet aan de kook.
Doe er nog het sap van 2 citroenen bij.
Voeg de suiker toe en roer goed tot deze opgelost is. Van zodra de suiker opgelost is, is het klaar.
Bewaar tot 2 weken in de frigo of 6 maanden in de diepvriezer.
Een simpele mocktail met vlierbloesem siroop:
Doe 50 ml siroop bij 400 ml water, pas de verhoudingen aan naar eigen smaak.
Doe er ijsblokjes bij en versier met schijfjes citroen.
Comments