top of page

"Som tam": Thaise groene papayasalade

  • Foto van schrijver: Leen
    Leen
  • 20 jul
  • 1 minuten om te lezen
ree

Ik vond in de Aziatische winkel eindelijk een groene papaya, dus ik moest "som tam" maken! Een salade die gemaakt wordt in de vijzel, met een lekkere spicy dressing.


Voor de basis:

1 groene papaya

2 wortelen

50 gram boontjes (vers, geen diepvries)

50 gram kerstomaten


Voor de dressing:

2 thaise chilipepers

20 gram pinda's

2 teentjes look

Sap van 1 limoen

3 eetlepels vissaus

1 theelepel suiker


Voor de afwerking:

Handje pinda's

Schijfjes chilipeper




  • Schil de groene papaya en de wortelen.

  • Snij er dunne reepjes van met behulp van een juliennesnijder of keukenrobot. Pas op: gebruik de sponzige binnenkant van de papaya niet, enkel het buitenste vruchtvlees is geschikt.

  • Stamp de groene papaya plat in een vijzel. Enkele kloppen per deel is genoeg. Ik heb een kleine vijzel dus deed dit in kleine delen. Dit dient om de papaya wat zachter van textuur te maken.

  • Doe hetzelfde met de boontjes. Snij ze in kleine stukken en stamp ze plat in de vijzel. Ze zijn dus rauw.

  • Snij de kersttomaten in de helft.

  • Doe alle groenten in een grote kom.



  • Rooster de pinda's. Zowel die voor de dressing als die voor de afwerking.

  • Doe de pinda's voor de dressing, de Thaise chilipepers en look in de vijzel. Stamp dit goed plat tot een pasta.

  • Voeg het limoensap, suiker en vissaus en meng goed door elkaar.

  • Giet dit over de salade en meng goed.

  • Werk af met pinda's en chilipeper.

Opmerkingen


Welkom op mijn blog! Hier deel ik graag mijn ideeën en recepten!

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief

Bedankt om je in te schrijven voor de nieuwsbrief​

Voor dagelijkse updates, volg me op sociale media:

  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok

© 2025 by Poise. Powered and secured by Wix

bottom of page