"Som tam": Thaise groene papayasalade
- Leen
- 20 jul
- 1 minuten om te lezen

Ik vond in de Aziatische winkel eindelijk een groene papaya, dus ik moest "som tam" maken! Een salade die gemaakt wordt in de vijzel, met een lekkere spicy dressing.
Voor de basis:
1 groene papaya
2 wortelen
50 gram boontjes (vers, geen diepvries)
50 gram kerstomaten
Voor de dressing:
2 thaise chilipepers
20 gram pinda's
2 teentjes look
Sap van 1 limoen
3 eetlepels vissaus
1 theelepel suiker
Voor de afwerking:
Handje pinda's
Schijfjes chilipeper
Schil de groene papaya en de wortelen.
Snij er dunne reepjes van met behulp van een juliennesnijder of keukenrobot. Pas op: gebruik de sponzige binnenkant van de papaya niet, enkel het buitenste vruchtvlees is geschikt.
Stamp de groene papaya plat in een vijzel. Enkele kloppen per deel is genoeg. Ik heb een kleine vijzel dus deed dit in kleine delen. Dit dient om de papaya wat zachter van textuur te maken.
Doe hetzelfde met de boontjes. Snij ze in kleine stukken en stamp ze plat in de vijzel. Ze zijn dus rauw.
Snij de kersttomaten in de helft.
Doe alle groenten in een grote kom.
Rooster de pinda's. Zowel die voor de dressing als die voor de afwerking.
Doe de pinda's voor de dressing, de Thaise chilipepers en look in de vijzel. Stamp dit goed plat tot een pasta.
Voeg het limoensap, suiker en vissaus en meng goed door elkaar.
Giet dit over de salade en meng goed.
Werk af met pinda's en chilipeper.


















Opmerkingen