
Pompoen is echt al jaren mijn favoriete groente, en ik maak er zo veel verschillende dingen mee. Een ondergewaardeerde groente in mijn ogen, die vaak enkel gebruikt word voor soep. In Amerika wordt pompoen vaak gebruikt in zoete bereidingen, waardoor ik zelf geinspireerd werd en deze confituur met pompoen en appelsien maakte. Ik heb enkele potten uitgedeeld en kreeg alleen maar positieve reacties.
Ik gebruik confituursuiker die als verhouding 1 kg fruit en 0,5 kg suiker heeft. Let op de verpakking dat het de juiste is.
Indien er proper gewerkt wordt, blijft confituur jaren goed. Ik gebruik klikpotten die ik recupereerd van bvb appelmoes. Wanneer het deksel ingeklikt is, weet je dat het "gepakt" heeft en luchtdicht is. Dan kan je de potten gesloten op kamertemperatuur bewaren.
Voor ongeveer 5 potten
500 gram appelsien vruchtvlees, ongeveer 6 grote appelsienen
500 gram kastanje of hokkaido pompoen, ongeveer 1 kleine pompoen
500 gram confituursuiker "extra"
✨ Snij de appelsienen "à vif", dus het vruchtvlees van tussen de vliesjes uit snijden, en doe in een kom.
✨ Schil de pompoen en haal de zaadjes er uit. Snij in kleine blokjes van ongeveer 1 cm op 1 cm. Voeg toe aan de appelsien.
✨ Doe de suiker er bij en meng goed. Laat een half uurtje trekken.
✨ Doe alles in een steelpan en breng aan de kook. Laat 4 minuten doorkoken.
✨ Kuis de potten met kokend heet water.
✨ Giet de confituur in de potten terwijl deze nog gloeiend heet is. Werk voorzichtig!
✨ Doe het deksel onmiddellijk op de pot en laat afkoelen op kamertemperatuur.
✨ Na een uurtje zullen de potten "klikken". Kijk dit na, als ze niet klikken zijn ze niet luchtdicht en dus niet lang houdbaar.
✨ Lekker op toast, bij paté, kaasplank...
Comments