top of page

"Pla pao": Thaise gegrilde vis met dipsaus

  • Foto van schrijver: Leen
    Leen
  • 4 aug
  • 2 minuten om te lezen

ree

Pla Pao  is een Thais gerecht dat bestaat uit gegrilde vis in zoutkorst. Het woord "pla" betekent "vis" in het Thais, en "pao" betekent "geroosterd" of "gegrild". De vis wordt gevuld met lekkere smaakmakers en geserveerd met "nam jim satay": Thaise dipsaus voor bij vis en zeevruchten. Het resultaat is een sappige smaakvolle vis, met een super krokant velletje. En dat is volgens mij het lekkerste stukje :)


ik gebruikte een goudbrasem van 1 kilo. Je kan ook 2 kleine vissen gebruiken. Dan dien je wel de gaartijd aan te passen. Als je geen goudbrasem vind, kan je ook zeebaars, forel, tilapia of een andere stevige witte vis gebruiken. Ik vroeg advies aan mijn visboer en koos daarom voor goudbrasem. Vraag aan de visboer om deze al te ontschubben en de buik proper te maken.




Voor 2 personen

15 minuten voorbereiden - 15 a 20 minuten bakken


Voor de "pla pao":

1 goudbrasem met propere buik en ontschubt

1 stuk citroengras

5 kaffir limoenblaadjes

Enkele takjes koriander

1 limoen

Enkele schijfjes verse gember

20 gram zout

1 lente ui





Voor de "nam jim satay" dipsaus:

  • 3 teentjes look

  • 3 spaanse chilipepers (of meer, of gebruik Thaise chilipeper maar dat durf ik niet :) )

  • 2 eetlepels geroosterde pinda’s (ongezouten)

  • 2 eetlepels vissaus

  • 1 eetlepel limoensap

  • 1 theelepel suiker

  • 1 eetlepel water

  • Een handje verse koriander

ree

Bereid de vis voor:

  • Snij inkepingen in het vel, langs beide kanten. (zie foto)

  • Mep het citroengras plat.

  • Snij de gember in schijfjes.

  • Snij de limoen in schijfjes.

  • Steek het citroengras, gember, limoen, koriander en kaffir limoen blaadjes in de buikholte van de vis.

  • Strooi royaal zout over beide kanten van de vis. Tot het lijkt alsof er een dun laagje sneeuw op de vis ligt (zie foto). Het zout zal smelten, maar het resultaat is een super lekker krokant velleke!





Maak de dipsaus:

  • Doe simpelweg alle ingrediënten voor de saus in een hakmolentje en mix tot een gladde saus.






  • Stook de BBQ tot 180 graden, met een gietijzeren rooster direct boven de kolen.

  • Doe de vis een in visrooster en bak ze 20 minuten met dicht deksel. Draai elke 5 minuten de vis om. Tot ze gaar is en het vel goudbruin en krokant.

  • Werk de vis af met gesneden lente ui.

  • Serveer met de dipsaus en Thaise groene papayasalade.



  • Fileer de vis voor je gasten, voor een extra wow effect!

Opmerkingen


Welkom op mijn blog! Hier deel ik graag mijn ideeën en recepten!

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief

Bedankt om je in te schrijven voor de nieuwsbrief​

Voor dagelijkse updates, volg me op sociale media:

  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok

© 2025 by Poise. Powered and secured by Wix

bottom of page