"Pla pao": Thaise gegrilde vis met dipsaus
- Leen
- 4 aug
- 2 minuten om te lezen

Pla Pao is een Thais gerecht dat bestaat uit gegrilde vis in zoutkorst. Het woord "pla" betekent "vis" in het Thais, en "pao" betekent "geroosterd" of "gegrild". De vis wordt gevuld met lekkere smaakmakers en geserveerd met "nam jim satay": Thaise dipsaus voor bij vis en zeevruchten. Het resultaat is een sappige smaakvolle vis, met een super krokant velletje. En dat is volgens mij het lekkerste stukje :)
ik gebruikte een goudbrasem van 1 kilo. Je kan ook 2 kleine vissen gebruiken. Dan dien je wel de gaartijd aan te passen. Als je geen goudbrasem vind, kan je ook zeebaars, forel, tilapia of een andere stevige witte vis gebruiken. Ik vroeg advies aan mijn visboer en koos daarom voor goudbrasem. Vraag aan de visboer om deze al te ontschubben en de buik proper te maken.
Voor 2 personen
15 minuten voorbereiden - 15 a 20 minuten bakken
Voor de "pla pao":
1 goudbrasem met propere buik en ontschubt
1 stuk citroengras
5 kaffir limoenblaadjes
Enkele takjes koriander
1 limoen
Enkele schijfjes verse gember
20 gram zout
1 lente ui
Voor de "nam jim satay" dipsaus:
3 teentjes look
3 spaanse chilipepers (of meer, of gebruik Thaise chilipeper maar dat durf ik niet :) )
2 eetlepels geroosterde pinda’s (ongezouten)
2 eetlepels vissaus
1 eetlepel limoensap
1 theelepel suiker
1 eetlepel water
Een handje verse koriander

Bereid de vis voor:
Snij inkepingen in het vel, langs beide kanten. (zie foto)
Mep het citroengras plat.
Snij de gember in schijfjes.
Snij de limoen in schijfjes.
Steek het citroengras, gember, limoen, koriander en kaffir limoen blaadjes in de buikholte van de vis.
Strooi royaal zout over beide kanten van de vis. Tot het lijkt alsof er een dun laagje sneeuw op de vis ligt (zie foto). Het zout zal smelten, maar het resultaat is een super lekker krokant velleke!
Maak de dipsaus:
Doe simpelweg alle ingrediënten voor de saus in een hakmolentje en mix tot een gladde saus.
Stook de BBQ tot 180 graden, met een gietijzeren rooster direct boven de kolen.
Doe de vis een in visrooster en bak ze 20 minuten met dicht deksel. Draai elke 5 minuten de vis om. Tot ze gaar is en het vel goudbruin en krokant.
Werk de vis af met gesneden lente ui.
Fileer de vis voor je gasten, voor een extra wow effect!






























Opmerkingen