"Peynir gözleme": Gevuld Turks platbrood
- Leen
- 7 okt
- 1 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 5 dagen geleden

Gözleme is een Turks platbrood, dun uitgerold en gevuld. Deze keer met witte kaas en peterselie. Het wordt vervolgens gebakken op een hete plaat tot het krokant aan de buitenkant en zacht van binnen is.
Voor ongeveer 10 stuks
2 uur werk
Voor het deeg:
400 gram bloem
120 gram water
120 gram melk
1/2 pakje droge gist
1/2 theelepel suiker
1 eiwit
1/2 theelepel zout
100 gram zonnebloemolie
Voor de vulling:
250 gram Turkse witte kaas (of feta)
250 gram verse peterselie
Voor de afwerking:
50 gram boter
Warm de melk en water lichtjes op, tot het lauw is.
Doe dit in de mengkom van de deegmixer.
Doe het zakje gist en de suiker erbij, meng goed en laat 10 minuten rusten.
Doe het eiwit, zout en olie erbij en meng goed.
Voeg beetje bij beetje alle bloem bij de vloeistof terwijl je langzaam mengt.
Mix dit 4 minuten op de laagste stand en 3 minuten op middelhoge stand, tot het deeg van de randen wegtrekt.
Bedek het deeg met een handdoek en laat 1 uur rusten.

Maak de vulling:
Snipper de peterselie.
Prak de kaas met een vork, meng dit met de peterselie.
Duw het deeg plat met je vingers.
Normaal is dit een vrij elastisch deeg en heb je geen extra bloem nodig.
Doe een dun laagje kaasvulling op het rauwe deeg.
Vouw het deeg dicht.
Bak de gözleme in een droge pan tot ze goudbruin en gaar zijn.
Smelt de boter.
Smeer ze na het bakken in met de gesmolten boter: zo blijven ze langer zacht.
Bewaar ze tot drie dagen in een gesloten bakje in de koelkast.
Opmerkingen