
Ik werd voor deze aardappelsalade geinspireerd door "patatas bravas", een tapa met gefrituurde aardappel blokjes, bravas saus en aïoli.
Ik wou een aardappelsalade waar deze smaken in verwerkt zitten. Ik maakte een vrij klassieke bravas saus en een looksausje met yoghurt en mayonaise. De afwerking gebeurde met geblakerde tom berry tomaten. Ik vond deze toevallig deze week bij delhaize, maar die kunnen natuurlijk vervangen worden door gewone kers tomaten. Een echte smaakbom.
Voor aardappelsalade gebruik ik het liefst bloemige aardappelen die ik net 'te' gaar kook. Zodat ze kruimeltjes aardappel zich mengen onder de saus. Neem de soort aardappelen die je zelf lekker vind en kook ze gaar naar smaak. Meng de saus altijd onder de aardappels wanneer deze nog warm zijn, zo nemen ze veel meer smaak op.
Voor 6 personen als bijgerecht bij de barbecue
45 minuten werk
1 kilo bloemige aardappelen
125 gram tom berries, te koop bij o.a. delhaize
Verse peterselie om af te werken
Scheutje olie
Voor de looksaus:
75 gram griekse yoghurt
75 gram mayonaise
2 tenen knoflook
Peper en zout naar smaak
Voor de bravas saus:
200 ml passata
1/2 theelepel gerookt pikant paprikapoeder
1 theelepel zacht paprikapoeder
1/2 blokje groentenbouillon
1 theelepel suiker
2 eetlepels olijfolie
Zout naar smaak
Maak de bravas saus:
✨️ Pel en plet de knoflook.
✨️ Doe de olijfolie in een pan en zet op hoog vuur.
✨️ Voeg de knoflook, zachte en pikante paprika toe. Bak 1 minuut mee. Zet het vuur af.
✨️ Doe de passata en bouillonblokje in een steelpannetje, breng aan de kook.
✨️ Voeg de olie met kruiden en de suiker toe.
✨️ Kruid met zout naar smaak.
✨️ Laat 15 minuten heel zachtjes pruttelen.
Maak de looksaus:
✨️ Pel en plet de knoflook.
✨️ Meng de yoghurt, mayonaise, knoflook, peper en zout.
Blaker de tomaatjes:
✨️ Zet een pan op het vuur, op hoog vuur.
✨️ Bak de tomaatjes kort zodat de schil geblakerd is.
Maak de aardappelsalade:
✨️ Schil de aardappelen en snij ze in hapklare stukjes.
✨️Kook de aardappelen in gezouten water tot ze uit elkaar vallen wanneer je er in prikt met een vork.
✨️ Giet ze af.
✨️ Terwijl de aardappelen nog warm zijn, meng de looksaus er onder. Zo nemen de aardappelen meer smaak op.
Werk af:
✨️ Neem een mooie schaal en giet 1/3 van de aardappelen met looksaus er in.
✨️ Drapeer hier over enkele lepels bravas saus.
✨️ Herhaal dit tot alles op is. Zoals tiramisu.
✨️ Werk af met de geblakerde tomaatjes en verse peterselie.
✨️ Serveer lauw of laat volledig afkoelen.
Comments