top of page

Kip met zoete aardappelpuree, pastinaak en sausje van sint bernardus

Foto van schrijver: Leen Leen

Dit is echt een showstopper van een hoofdgerecht. Sappige kip, een sausje van Sint-Bernardus bier, Zoete aardappelpuree, pastinaak en chips van pastinaak. Naar goede gewoonte kunnen de meeste elementen van dit gerecht op voorhand gemaakt worden, en is er minimaal werk vlak voor het serveren.


Voor 4 personen als hoofdgerecht

1 uur werk de dag er voor + 20 minuten werk de dag zelf


Voor de kip:

1 maïskip

1/2 flesje Sint-Bernardus bier

2 uien

50 gram boter

Peper en zout naar smaak


Voor de saus:

1 ui

1/2 flesje Sint-bernardus bier

200 ml kip bouillon

1 eetlepel appelstroop

Peper en zout


Voor de pastinaak:

3 pastinaken

1 eetlepel olijfolie

Peper en zout naar smaak


Voor de pastinaak chips:

1 pastinaak

Oliespray (zonnebloem)


Voor de zoete aardappelpuree:

4 zoete aardappelen

400 ml groentenbouillon

50 gram boter

Peper en zout naar smaak



De dag er voor:


Voor de kip:

✨ Fileer de kip, het doel is om twee mooie billen, twee filets en twee vleugeltjes te hebben.

✨ Met het karkas kan je een heerlijke soep maken. Er staan recepten voor kippensoep hier.

✨ Leg ze in een ovenschaal.

✨ Pel de ui en knoflook. Snij de ui in kwartjes. De knoflook mag in zijn geheel blijven. Leg bij de kip.

✨ Voeg het bier toe, kruid met peper en zout.

✨ Bedek met folie en bewaar in de koelkast.


Maak de saus:

✨ Snipper de ui en stoof ze kort aan in een scheutje olie.

✨ Voeg de andere ingrediënten toe.

✨ Laat 25 minuten inkoken.

✨ Mix de saus glad met een mixer en zeef ze.

✨ Bewaar ze in een flesje in de koelkast.


De pastinaak:

✨ Was de pastinaak en snij ze in kwartjes, in de lengte. Schillen hoeft niet.

✨ Leg de in een ovenschotel.

✨ Doe de olijfolie er over en kruid met peper en zout.

✨ Bewaar bedekt in de koelkast.


Maak de zoete aardappelpuree:

✨ Schil de aardappelen en snij ze in blokjes.

✨ Kook de blokjes gaar in de groenten bouillon.

✨ Giet af. Bewaar de bouillon voor een lekkere soep.

✨ Pureer de zoete aardappelen.

✨ Voeg de boter toe, kruid met peper en zout.

✨ Bewaar bedekt in de koelkast.




De dag zelf

✨ Verwarm de oven voor op 160 graden.

✨ Plaats de kip en pastinaak in de oven, bedekt.

✨ Laat 45 minuten garen.

✨ Haal de folie er af en bak nog 5 minuten onder de grill tot alles een mooie kleur heeft.


Maak ondertussen de pastinaak chips:

✨ Schil met een dunschiller sliertjes van de pastinaak.

✨ Spray met olie over de sliertjes en kruid met peper en zout.

✨ Leg ze mooi open in de airfryer, zorg dat ze niet overlappen.

✨ Bak de in de airfryer, 11 minuten op 170 graden.


✨ Verwarm de saus en puree langzaam in de microgolf (maximum 500 watt) of op het vuur.

✨ Verwarm eventueel de borden.

✨ Snipper de peterselie.

✨ Zet alle elementen van het gerecht klaar om te serveren (zie foto) zodat alles vlot en stressloos verloopt.


Kommentare


Welkom op mijn blog! Hier deel ik graag mijn ideeën en recepten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Bedankt om je in te schrijven voor de nieuwsbrief​

  • Instagram
  • TikTok

© 2035 by Poise. Powered and secured by Wix

bottom of page