"Iskender kebap": krokant Turks brood, vlees, yoghurt en tomatensaus
- Leen
- 26 jul
- 2 minuten om te lezen

Een van mijn favoriete Turkse gerechten maar dan zelf gemaakt: Gekruid vlees, yoghurt, tomatensaus en krokant Turks brood. Er naast nog lekkere Turkse ajuinsalade.
Normaal wordt dit gerecht gemaakt met döner kebab, wat ik standaard in de vriezer heb steken maar ik deed deze keer de moeite om ook mijn vlees zelf te maken. Ik maakte een soort heel platte köfte om het "dunne en gelaagde" effect van de döner na te maken. Dit was heel lekker, maar het zal minstens even lekker zijn met döner kebab uit de diepvriezer :)
Het Turks brood maakte ik niet zelf, bakken en ik gaan niet goed samen :)
Voor 4 personen als hoofdgerecht
45 minuten werk
Voor het vlees:
500 gram rundgehakt of lamsgehakt
3 sneetjes wit brood
1 ei
1 eetlepel kefta kruiden
1/2 theelepel komijnpoeder
Zout naar smaak
Voor de tomatensaus:
3 eetlepels Turkse tomatenpuree: domates salçası
30 gram boter
100 ml water
Zout naar smaak
1 Turks brood
300 gram volle yoghurt
Voor de afwerking:
Verse peterselie
Gedroogde munt
Pul biber (Turkse chilivlokken)
Turkse ajuinsalade, recept vind je hier
Maak het vlees:
Verwarm de oven voor op de grillstand (op mijn oven is dit stand 1 tot 5, ik gebruikte stand 4)
Doe alle ingrediënten voor het vlees in een hakmolentje en blend tot een egale pasta. Zo binden de proteïnen zich beter en heb je een beter resultaat.
Leg een bakpapier op een bakplaat en smeer hier de helft van het vlees over uit. Zo dun mogelijk.
Bak het vlees 15 minuten tot het gaar en goudbruin is.
Je zal opmerken dat het vlees wat krimpt en je "gaten" in de laag krijgt. Dit is net de bedoeling en zorgt voor krokante randjes.
Haal het vlees van de bakplaat en snij/scheur het in hapklare stukken.
Herhaal dit voor de 2e helft
Snij het Turks brood in stukjes en rooster dit zonder olie:
6 minuten in de oven op 200 graden
5 minuten in de airfryer op 180 graden
Maak de tomatensaus:
Laat in een steelpannetje de boter smelten, voeg de tomatenpuree, water en zout toe.
Laat dit 3 minuten pruttelen.
Maak het bord op:
Leg een laag krokante stukjes brood op het bord.
Leg hier op het vlees.
Versier met de tomatensaus en yoghurt.
Werk af met gedroogde munt, pul biber en verse peterselie.
Serveer met Turkse ajuinsalade, recept vind je hier.
















Opmerkingen