"Fesenjan": Iraans stoofpotje met kip, walnoot en granaatappel
- Leen
- 18 mrt
- 2 minuten om te lezen

In aanloop naar Nowruz deel ik de komende dagen enkele Perzische/ Iraanse gerechten. Nowruz is het Perzische nieuwjaar en vind plaats deze donderdag.
Fesenjan, ook bekend als Khoresh-e Fesenjan, is een van de meest geliefde gerechten uit de Perzische keuken. Deze luxueuze stoofpot combineert de diepe, nootachtige smaak van walnoten met de fruitige zuurheid van granaatappelsiroop, wat zorgt voor een perfecte balans tussen zoet en zuur. De zachte, langzaam gegaarde kip (of soms eend of lamsvlees) neemt de rijke saus volledig op, waardoor elk hapje een explosie van smaak is. De kip was zo zacht, dat je deze gewoon met een lepel kon eten!
Voor 4 personen
4 uur werk
4 stuks kippenbillen met rugdeel
Voor de saus:
3 ajuin
200 gram walnoten
50 ml granaatappelsiroop (te koop bij Turkse en midden-oosterse winkels)
400 ml kippenbouillon
50 ml olijfolie
4 dadels
1 theelepel kurkuma
1/2 theelepel kaneel
1/2 theelepel nootmuskaat
Zwarte peper naar smaak
Om af te werken:
Peterselie
Granaatappel pitjes
Stukjes walnoot
De saus, voor en na drie uur pruttelen.
⨠Doe de walnoten, dadels en ajuin in een hakmolen en maal tot het bijna een pasta wordt.
⨠Doe dit in een pot met olijfolie en bak kort aan.
⨠Voeg de bouillon, granaatappelsiroop en alle kruiden toe.
⨠Laat dit 3 uur rustig pruttelen. Kijk regelmatig of de saus niet de dik wordt en voeg zonodig wat extra water toe. De saus zal van lichtbeige naar donkerbruin gaan op die tijd.
⨠In een grote pot, doe wat oliifolie en bak de kip goed aan.
⨠Voeg de saus toe en laat nog 1 uur pruttelen.
⨠Werk af met verse granaatappelpitten, peterselie en stukjes walnoot. Serveer met rijst.
Tip: dit gerecht is ideaal om in te vriezen!
Comentarios