
Hete Bliksem Hollandse kost en speciaal recept van oma
Kennen jullie hete bliksem? Het werd vroeger veel op de Veluwe gegeten. En was een arme lui’ s voer.
Ik heb er warme herinneringen aan vanuit mijn jeugd!
Vaak als we naar oma gingen maakte ze hete bliksem voor ons. Dit omdat ik dit zo lekker vond. Vaak samen met haar favoriete gehaktballen (klik hier)
Dit is het recept wat ik van mijn oma ken. En die springt er voor mij uit. Maar er zijn ook variaties met bonen, mosterd of zure appels…
Maar Leen liet ons deze week ook de Vlaamse variant zien.
Ingredienten:
1 kilo stamppot aardappelen (kruimige)
7 grote gala appelen
1 bakje appelmoes zonder suiker
1 scheutje azijn
1,5-3 tl kaneel naar eigen smaak

Hoe maak je het:
Schil als eerste de aardappels, schil ook de appels en snijdt deze in 4 en verwijder het klokhuis.
Kook de aardappelen 20 min.
Na 10 min voeg je de appels toe om mee te koken.
Als de aardappels en appels zacht zijn giet je deze af.
Houdt 8 partjes appel even apart.
Stampen maar. (geen melk of water toevoegen dan wordt het te vochtig)
Voeg een scheutje azijn, de appelmoes en de kaneel naar smaak toe.
Stam nu alles goed door elkaar.
Snijdt de op zij gezette partjes appel in kleine blokjes en roer deze door de stamppot heen…
Voilà een echte ouderwetse hete bliksem stamppot zoals mijn oma hem vroeger maakte!
Laat je verrassen!
Comments