
Als jong meisje verheugde ik me volop als we naar oma gingen… want daar kregen we de allerlekkerste gehaktballen! Toen ze overleed dacht ik dat ik afscheid zou moeten nemen van die overheerlijke gehaktballen… want ik heb haar nooit naar het recept van de gehaktballen kunnen vragen…ik dacht dat oma’s gehaktballen kunnen eten voor altijd een illussie zou blijven… maar nu ik wat met recepten aan het experimenteren ben besloot ik de stoute schoenen aan te trekken en te vragen aan mijn moeder of zij wist hoe mijn oma de geweldige gehaktballen maakte… en tot mijn verbazing wist mijn moeder het recept. Een nog grotere verbazig was dat toen ik het ging proberen…dat gehaktballen helemaal niet zo moeilijk zijn om te maken maar vooral ook heel leuk en ontspannen zijn om te maken!
Maar het aller allerleukste was en is… is dat ik heel heel erg in de buurt kom van de perfecte bal van mijn oma! Wat maakt de ballen van mijn oma zo geweldig?? Een heerlijk stevig en knapperig korstje aan de buitenkant. Terwijl de binnenkant zijdezacht is. Vol van smaak en een warme streling over je tong voelt… dit is gewoon de perfecte bal!
Dit is niet alleen de perfecte bal… deze bal matcht ook perfect bij de hete bliksem van oma. Recept hier voor volgt later.
Ingrediënten:
250 half om half gehakt ongeveer
2 eieren
Scheut melk
Schaaltje paneermeel of panko keuze uit naturel en kruiden kan beiden.
Zakje gehaktkruiden
Pakje roomboter
✨ Doe de half om half gehakt in een schone kom of schaal en doe daar het zakje gehaktkruiden bij. Kneed dat goed door elkaar.
✨Verdeel het gehakt in 4en en draai er ballen van.
✨leg 2 kommetjes en een bordje klaar.
✨In het eerste kommetje maak je een mengsel van 2 eieren en een goede scheut melk. ( goed gemengd) en het andere kommetje doe je een hele laag paneermeel/panko in.
✨ Het bordje leg je alvast klaar.
✨ Let op! Je pakt een gehaktbal deze haal je door het ei/melk mengsel. Dan rol je hem volledig door de paneermeel/panko maar dit doe je hierna nog 2 x herhalen… dus nog weer door het ei/melk mengsel en paneermeel/panko. Dit doe je dus in totaal 3x. zodat er een goede stevige laag omheen zit. Dit zorgt voor een knapperige buitenkant en zachte binnenkant Dan leg je de gehaktbal op het bordje neer.
✨ Doe dit nu ook bij de andere 3 gehaktballen
✨ Leg ze even 10 min in de koelkast
Tijd om te gaan bakken!
✨ Pak een heel pakje roomboter en laat deze goudbruin smelten in een braadpan ( in oma’s tijd keken ze nog niet naar calorieën😊. Leg de gehaktballen in de pan. Draai ze met een tang elke paar minuten op een andere kant zodat ze lekker aan alle kanten garen. Draai ze echt regelmatig om zodat ze niet aanbranden.
✨ Zet het vuur niet te hoog! Dan branden de gehaktballen aan en dat is zonde! Zie je al dat de gehaktballen al een mooie kleur en een knapperig korstje krijgen? Als de gehaktballen een goede kleur hebben. Gooi je er een laagje ( warm) water bij met een bouillonblokje bij. ( dit is gelijk de jus) Deksel en dan heb je na 30 min heb je de lekkerste gehaktballen!
✨ Terwijl de 30 min de gehaktballen staan te garen kun je ook een oma’s hete bliksem proberen … recept volgt later.
댓글