
Lahmacun.... dun deeg met een mengsel van gehakt, en daar bij een frisse salade met sumac. Je kan het overal in Turkije vinden en ik eet het ongelooflijk graag. Ik kan echt niet goed deeg maken en maakte deze versie met "yufka" deeg, een soort van brick deeg dat je kan kopen in elke Turkse supermarkt. Lahmacun met yufka ging een tijdje geleden viraal op tiktok en ik werd hier door geinspireerd. Uiteindelijk heeft dit niet veel meer te maken met een echte lahmacun maar naar mijn mening minstens even lekker. Natuurlijk maakte ik vrij veel om mijn diepvriezer mee te vullen.
Goed voor 16 kleine lahmacun's, 3 bakplaten.
1 uur werk
1 pak yufka, te koop bij de Turkse supermarkt
50 gram maizena (maïszetmeel)
1 tomaat
1 rode paprika
1 witte ajuin
1 eetlepel tomaat concentraat
2 eetlepels paprika concentraat, ook te koop bij de Turkse supermarkt
20 gram verse platte peterselie
Zout en peper
500 gram rundgehakt of kippengehakt
1 komkommer
1 rode ui
1 tomaat
enkele blaadjes verse peterselie
1 theelepel sumac, ook te koop bij de Turkse supermarkt
1 citroen

✨ Snij de tomaat, paprika en ui in grove stukken.
✨ Doe dit in een hakmolen of blender en mix tot het een gladde pasta is.
✨ Doe het gehakt, tomatenmengsel, peterselie, tomaat en paprika concentraat in een kom en meng goed door elkaar. Dit mengsel zal vrij los zijn en dat is de bedoeling.
✨ Kruid royaal met peper en zout.
✨ Verwarm de oven voor op 220 graden.
✨ Meng het water en maizena in een kommetje.
✨ Leg een laag bakpapier op een bakplaat en leg hier 1 laag yufka deeg op.
✨ Smeer lichtjes in met het maizena mengsel, met een borstel.
✨ Leg hier nog een laag yufka deeg op.
✨ Herhaal tot er 3 of 4 lagen deeg zijn. De bovenste laag moet niet meer ingesmeerd worden.
✨ Smeer een dunna laag gehakt mengsel op de bovenkant.
✨ Bak 10 minuten in de oven oftot het gehakt gaar is en de randen goudbruin worden.
✨ Maak een slaatje van de komkommer, rode ui, tomaat, peterselie en sumac.
✨ Eet de lahmacun warm met het slaatje er tussen en enkele druppels citroensap.
✨ Vries ze eventueel in met een stuk bakpapier tussen elke lahmacun, ik hergebruikte het bakpapier waar ze op gebakken zijn.
✨ Warm ze weer op in de microgolf, oven of airfryer.
Comments