Aguachile met sint jacob
- Leen
- 4 jun
- 2 minuten om te lezen

Aguachile is een traditioneel Mexicaans gerecht. Het lijkt op ceviche, maar is pittiger en frisser van smaak. De naam betekent letterlijk "chiliwater", wat al een hint geeft over het karakter van het gerecht. Ik maakte vandaag een versie met sint jacobsvruchten.
Enkele algemene richtlijnen als je vlees of vis rauw wil consumeren:
Gebruik zeer verse vlees of vis, liefst van de visboer of de slager.
Je kan je vlees of vis eerst in de 48 tot 72 vriezer steken en dan vlak voor het eten ontdooien. Zo durf ik wel rauwe vis eten van de supermarkt. In al die jaren dat ik het doe ben ik nog nooit ziek geworden.
Eet onmiddellijk na het klaarmaken op. Laat zeker niet te lang op kamertemperatuur staan.
Voor 4 personen als hapje of 1 persoon als voorgerecht
15 minuten werk
Voor het aguachile water:
1 jalapeno (of meer, naar smaak)
1/4 komkommer
2 limoenen
1/2 bosje koriander (10 gram)
Zout naar smaak
100 ml water
3 sint jacobsvruchten
1/4 avocado
1/4 komkommer
Enkele blaadjes koriander
Enkele ringen ingemaakte rode ajuin, recept vind je hier
Enkele ringen jalapeno
Pyramidezout
Maak het aguachile water
Snij de schil van de limoenen
Schil de komkommer
Trek de steeltjes van de jalapeno
Doe alle ingrediënten voor het water in een blender en blend tot het water fel groen van kleur is.
Doe dit door een zeef en vang het vocht op.
Snij de sint jacob in schijfjes, dit gaat het beste wanneer ze nog half bevroren zijn.
Schil de komkommer en snij ze in halve maantjes.
Snij de avocado in blokjes.
Snij de jalapeno in ringen.
Schik alle elementen in een diep bord en overgiet met het aguachile water.
Werk af met pyramidezout, de ingemaakte ajuin en koriander.
Commentaires