top of page

Zachte pretzels

  • Foto van schrijver: Leen
    Leen
  • 23 uur geleden
  • 2 minuten om te lezen

Ik at in Antwerpen een pretzel met kaas en jalapeno die ik super lekker vond, maar deze kostte me 7 euro en dat vond ik toch wel te veel van het goede. Ik maakte thuis mijn eigen pretzels, en ze zijn super goed gelukt. Ik stak er veel in de diepvriezer voor wanneer ik een hongertje heb, eens opgewarmd smaken ze bijna zoals vers gebakken.


Traditionele pretzels worden eerst even gekookt in loog. Dit is hier bijna niet te vinden, een alternatief daarvoor is bakpoeder. Dit geeft niet die donkerbruine kleur maar wel de lekker knapperige korst!


Voor 8 stuks

2 uur werk


350 ml water

1 eetlepel suiker

7 gram droge gist

630 gram bloem

60 gram boter (kamertemperatuur)


Voor de pretzels in te koken:

1 liter water

90 gram bakpoeder


2 eigelen


Toppings:

Geraspte cheddar

Cowboy candy (zoet ingemaakte jalapeno's, recept vind je hier)

Krokant gebakken spekjes of bacon bits, van Badia, zie foto (amazing oriental)

Everything bagel seasoning, van Badia, zie foto (amazing oriental)

Pyramidezout



  • Warm het water lichtjes op, doe dit in de mengkom van de keukenrobot.

  • Voeg de gist en suiker toe en laat vijf minuten trekken.


  • Voeg de boter, bloem en zout toe.

  • Mix dit op de traagste stand gedurende 1 minuut

  • Mix het vervolgens 4 minuten op middelhoge stand?


  • Haal het deeg er uit en maak de kom proper en droog.

  • Doe wat olie in de kom en doe het deeg er weer in.

  • Bedek met een handdoek en laat 1 uur rijzen.



  • Maak van het deeg 8 dunne worstjes van 60 cm lang en vorm van elke worst een pretzel.


  • Verwarm de oven voor op 230 graden, hete lucht functie.

  • Breng het water en het bakpoeder aan de kook, van zodra het kookt zet je het vuur laag.

  • Kook elke pretzel 30 seconden in het water, en plaats ze dan op een bakplaat met bakpapier.

  • Smeer elke pretzel in met het eigeel.




  • Als je pyramidezout of bagel seasoning er wil op doen, kan je dat nu al doen.

  • Voor de pretzels met kaas ga ik hier onder verder.

  • Bak de pretzels in 15 minuten gaar en goudbruin.




  • Voor de pretzels met kaas (en jalapeno en spek)

  • Bak eerst de pretzels gedurende 7 minuten zonder toppings.

  • Haal ze uit de oven, doe de kaas en jalapeno's er op en bak nog 8 minuten verder.

  • Laat ze afkoelen voor je ze er af haalt, zo blijft alle kaas en mooi aan vast plakken.



  • Vries ze in door ze in een zakje met sluiting te stoppen.

  • Ik warmde ze op door ze 10 minuten in de airfryer op 160 graden te stoppen en dat was perfect!

Opmerkingen


Welkom op mijn blog! Hier deel ik graag mijn ideeën en recepten!

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief

Bedankt om je in te schrijven voor de nieuwsbrief​

Voor dagelijkse updates, volg me op sociale media:

  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok

© 2025 by Poise. Powered and secured by Wix

bottom of page