"Kuzu Köftesı": Turkse lamsgehaktballetjes
- Leen
- 3 dagen geleden
- 2 minuten om te lezen

Ik maak héél vaak köfte, en deze waren (al zeg ik het zelf) de lekkerste die ik ooit gemaakt heb. Sappig, goed gekruid en gebakken op de barbecue.
Een struikelblok dat ik al tegenkwam wanneer ik köfte op de barbecue wil maken, is dat ze makkelijk uit elkaar vallen en/of blijven plakken. Na veel proberen heb ik nu daarvoor de oplossing gevonden: ik maal de helft van het gehakt super glad in een hakmolentje. Zo zijn de köfte steviger en blijven ze beter aan elkaar plakken. Deze techniek raad ik ten zeerste aan als je ze op de barbecue wil maken.
Voor in de pan kan je mijn andere recept gebruiken (met rundgehakt en biber salçası). Dit recept gebruikte ik ook al eens voor op de barbecue, maak gaf een minder goed resultaat als in de pan.
Voor 4 personen
30 minuten werk (+ 2 uur rusten)
500 gram lamsgehakt
1 kleine ajuin
1 ei
5 gram verse peterselie
1/2 theelepel gemalen komijn
1/2 theelepel paprikapoeder
1/2 theelepel gemalen korianderzaad
Zout en peper naar smaak
Alles in hakmolen met 1/2 van het gehakt. Dan de rest van het gehakt er onder mengen.
✨ Doe 250 gram van het lamsgehakt in een hakmolentje, samen met de ajuin, ei, en kruiden.
✨ Mix dit super glad.
✨ Doe de rest van het gehakt er bij en meng verder met de hand.
✨ Hak de peterselie en voeg toe.
✨ Vorm de köfte en leg ze op een bord. Maak ze maximum 3 cm dik, zodat ze goed garen vanbinnen.
✨ Laat minstens 2 uur rusten, bedekt, in de koelkast.
✨ Bak de köfte gaar op een gietijzeren rooster, direct boven de kolen, op ongeveer 200 graden.
✨ Serveer met gegrilde Turkse pepers (charli biber) en Turks brood.
Comments