Ik werd voor deze soep geinspireerd door Turkse yoghurtsoep 'yayla çorbası'. Omdat ik wat meer vulling wou, deed ik er balletjes en orzo bij. Met de kruiden deed ik zoals altijd ook mijn goesting, dus deze soep heeft uiteindelijk niet veel meer te maken met echte 'yayla çorbası'. Het resultaat is wel een heerlijke maaltijdsoep. Ik at er nog een komkommersalade bij. Deze soep serveer je warm.
Voor 6 personen als maaltijd:
Voor de balletjes:
400 gram gehakt, ik gebruikte puur mager rundergehakt
1 ui
Peper en zout naar smaak
Voor de soep:
1 liter water + 300 ml water
50 gram boter
2 blokjes runderbouillon of vervang 500 ml water door verse runderbouillon
2 eetlepels gedroogde munt
1 eetlepel gedroogde dille
1 eetlepel gedroogde peterselie
Zeste en sap van 1 citroen
150 gram orzo
500 gram Griekse yoghurt (ik gebruikte er met 2% vet)
Enkele blaadjes verse peterselie om af te werken.
✨ Maak de balletjes:
✨ Rasp de ui.
✨ Meng deze onder het gehakt, kruid met peper en zout.
✨ Rol zo klein mogelijke balletjes van het gehakt.
✨ Smelt de boter in een grote pot.
✨ Voeg de gedroogde munt toe en laat 30 seconden mee bakken.
✨ Blus af met 1 liter water.
✨ Voeg de dille, peterselie, bouillonblokje en zeste van citroen toe.
✨ Breng aan de kook.
✨ Laat de balletjes voorzichtig in de soep glijden.
✨ Laat 5 minuten koken tot de balletjes komen boven drijven, dan zijn ze gaar.
✨ Voeg de orzo toe en laat nog 6 minuten koken.
✨ Meng ondertussen de yoghurt met 300 ml koud water en klop met een garde tot deze volledig opgelost is.
✨ Voeg de yoghurt toe en roer goed door.
✨️ Laat nog even op het vuur staan tot de soep weer heet is.
✨ Werk af met het sap van de citroen en enkele blaadjes verse peterselie.
Comments