Dikke chips met basilicummayonaise
- Leen
- 2 dagen geleden
- 1 minuten om te lezen

Wie serveert er nog vaak een kommetje met chips bij de aperitief? Hier doen we dat allessinds wel regelmatig. Dat idee nam ik en gaf er een feestelijke draai aan.
Voor 6 personen als hapje
30 minuten werk
Voor de basilicummayonaise:
300 ml basilicumolie (van Gronn of zelfgemaakt, recept vind je hier)
1 ei
1 theelepel mosterd
Sap van 1/2 citroen
Zout naar smaak
Voor de dikke chips:
2 grote bloemige aardappelen
Olie om in te frituren
2 eetlepels haringkaviaar (of lompviskuit)
Zeste van 1/2 citroen
Verse peterselie om af te werken
Maak de basilicummayonaise:
Doe het ei, mosterd, citroensap en zout in een maatbeker.
Giet de olie er voorzichtig over (zonder het ei te breken).
Plaats een staafmixer voorzichtig in de maatbeker, op de bodem.
Begin met mixen en verplaats de staafmixer traag naar boven. De mayonaise zal binden. Na ongeveer 45 seconden in totaal is het klaar.
Maak de dikke chips:
Snij de aardappelen in schijven van ongeveer een halve centimeter.
Doe ze in koud water en laat 30 minuten staan.
Droog ze heel goed af.
Frituur 5 minuten op 150 graden.
Laat ze afkoelen. Tot hier kan je alles op voorhand voorbereiden.
Bak nog eens 3 minuten op 190 graden.
Laat lichtjes afkoelen (zodat de mayonaise niet smelt)
Werk de chips af met de basilicummayonaise, haringkaviaar, citroenzeste en peterselie.










Opmerkingen