"Belen tava": Turkse ovenschotel met lamsvlees en paprika
- Leen
- 25 apr
- 1 minuten om te lezen

Ik maakte deze ovenschotel op aanvraag van mijn man, en kreeg een 10/10 :)
"Belen Tava" is een traditioneel Turks gerecht dat bekend staat om zijn rijke smaken en eenvoudige bereiding. Het bestaat uit vlees, meestal lams- of rundvlees, dat langzaam wordt gegaard met groenten en veel kruiden. Het gerecht wordt vaak bereid in de oven, waardoor het vlees bijzonder mals wordt en de smaken goed in elkaar trekken
Voor 4 personen als hoofdgerecht
15 minuten voorbereiden + 1,5 uur in de oven
1 kilo lamsvlees (schouders)
2 tomaten
2 rode paprika
2 groene paprika
2 ajuin
Voor de marinade:
4 tenen look, gehakt
2 eetlepels domates salƧa
2 eetlepels biber salƧa
Zout naar smaak
1/2 theelepel komijn
1 theelepel pul biber
1 eetlepel munt
1 eetlepel peterselie
30 gram boter
Verse peterselie
⨠Snij het vlees in kleine stukjes van ongeveer 2 op 2 cm. Ik gebruikte lamsschouder, dus hier zaten botten in. De botten en een beetje vlees gebruikte ik voor een soep.
⨠Snij de tomaat, paprika en ajuin ook in blokjes van ongeveer 2 op 2 cm.
⨠Doe dit alles in een ovenschotel.

⨠Doe alle ingrediënten voor de marinade direct bij het vlees.
⨠Masseer de marinade goed in het vlees. Ik liet deze dan enkele uren marineren in de koelkast, maar dat is optioneel.
⨠Bedek de ovenschotel met bakpapier.
⨠Bak de tava 1,5 uur op 180 graden (hete lucht).
⨠Versier met verse peterselie en serveer met Turkse rijst. Recept voor Turkse rijst vind je hier.
⨠Extra tip: je kan het vlees na het garen invriezen met de saus.
Comments